Ще са необходими две, три или повече години за сключване на търговско споразумение с Великобритания. Това съобщи главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние пред Европейския парламент, цитиран от медии.

Според него последиците от Брекзит са подценявани във Великобритания.

Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Споразумението с Великобритания е на базата на договореното с бившия премиер Тереза Мей

Преходният период е планирано да продължи до края на 2020 г., като има възможност за удължаването му до две години, което обаче трябва да бъде договорено до 1 юли 2020 г. В законопроекта за напускане на ЕС на премиера Борис Джонсън е заложено, че правителството ще решава дали да се удължи преходният период.

Барние отбеляза, че Брекзит бъди съжаление, но подчерта, че е в интерес на всички, ако Великобритания напусне Общността със сделка.

Юнкер нарече Брекзит губене на време

Юнкер нарече Брекзит губене на време

Брекзит е "губене на време и енергия", категоричен е той

При всички положения Брекзит е загуба. Никой, включително и Найджъл Фараж, не може да ме убеди, че Брекзит ще доведе до ползи. Ние се опитваме да уважим британския глас, въпреки че съжаляваме, каза той пред евродепутатите.

Барние повтори, че Европейският парламент ще "има последната дума" за сделката за Брекзит, като подчерта, че първо Камарата на общините трябва да я ратифицира.