Близо две трети от всички украински деца са избягали от домовете си през шестте седмици след нахлуването на Русия, съобщава Би Би Си. Това бе оповестено от агенцията на ООН за деца УНИЦЕФ.

ООН също потвърди смъртта на 142 младежи, въпреки че те предупредиха, че действителният брой почти сигурно е много по-висок.

Мануел Фонтейн, директор на програмите за спешни случаи на УНИЦЕФ, който току-що се завърна от Украйна, заяви, че разселването на 4,8 милиона от 7,5 милиона деца в Украйна за толкова кратко време е нещо, което не е виждал да се случва толкова бързо за 31 години хуманитарна дейност.

"От 3,2 милиона деца, за които се смята, че са останали в домовете си, почти половината може да са изложени на риск да нямат достатъчно храна", каза Фонтейн пред Съвета за сигурност на ООН.

Той предупреди, че ситуацията вероятно е по-лоша в градове като Мариупол и Херсон, където няма водоснабдяване и канализация, а доставката на храна и лекарства е била нарушена.

Междувременно посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислиця заяви, че Русия е извела повече от 121 000 деца от Украйна и според съобщенията е изготвила законопроект за опростяване и ускоряване на процедурите за осиновяване.

Фонтейн каза, че досега "няма доказателства" за подобни обвинения, но УНИЦЕФ ще разследва въпроса.

Отварят девет коридора за евакуация в Украйна

Отварят девет коридора за евакуация в Украйна

Пет от тях ще са в Луганска област