Протест в западния английски град Бристъл срещу ново законодателно предложение прерасна в насилие, при което пострадаха най-малко 20 полицаи, от които двама са в тежко състояние, обявиха от силите на реда, предаде АП.

Демонстрацията започна в неделя следобед и продължи до ранните часове на днешния ден. Седем души са арестувани. Полицията съобщи, че вероятно броят на задържаните ще нарасне през следващите дни, тъй като продължава преглеждането на кадрите от охранителните камери.

Насилието, при което няколко полицейски автомобила бяха потрошени, бе определено от вътрешния министър Прити Пател като "недопустимо". Тя подчерта, че подобно разбойничество и безпорядък няма да бъде толерирано.

В началото на мирната демонстрация се събраха около 3000 души. Много от демонстрантите носиха плакати с критика към законодателството като "Не на британската полицейска държава" и "Правото на мирен протест е фундаментално за демокрацията".

Протестиращите се обявиха против наказателен закон (Police, Crime, Sentencing and Courts Bill), който в момента се обсъжда от депутатите. Съгласно предложеното законодателство, което покрива Англия и Уелс, полицията ще получи нови правомощия за разпръскване на демонстрации.

Протестиращите се опитаха да счупят прозорците на полицейски участък и нанесоха щети по 12 автомобила, включително запалиха две патрулки.