2023 г. е напът да се превърне в най-горещата година в историята. Това посочва Европейската служба за климатичните промени "Коперник", цитирана от "Ройтерс".

През настоящата година към момента средната температура в световен мащаб е с 0,52 °C по-висока от средното.

Температурата в световен мащаб за периода януари-септември също е с 1,4°C по-висока от средната прединдустриална температура (от 1850 до 1900 г.). Причината е, че изменението на климата повишава глобалните температури до нови рекорди, а краткосрочните метеорологични модели също водят до температурни движения.

Миналият месец беше най-топлият септември в световен мащаб, с 0,93 °C над средната температура за същия месец през 1991-2020 г. Глобално, това беше най-нетипично топлият месец в базата данни ERA5, която датира от 1940 г.

Жегите стопиха 10% от ледниците в Швейцария за две години

Жегите стопиха 10% от ледниците в Швейцария за две години

Ускорението е драматично: загубен е толкова лед, колкото между 1960 г. и 1990 г.

Учените посочват, че причина за рекордните температури е изменението на климата, съчетано с тазгодишната поява на метеорологичния феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан.

"Безпрецедентните температури за това време от годината, отчетени през септември - след рекордно горещо лято - счупиха рекордите със значително повишение. Този екстремен месец изкачи 2023 г. на съмнително престижното първо място - напът да стане най-топлата година с около 1,4 °C над средните прединдустриални температури", заяви Саманта Бърджис, заместник-директор на "Коперник".

"Два месеца след COP28 усещането за неотложност за предприемането на амбициозни действия в областта на климата никога не е било по-критично", подчерта тя, имайки предвид Конференцията на ООН за изменението на климата.

Европа изпраща най-горещото лято в историята си

Европа изпраща най-горещото лято в историята си

Рекордни температури са отчетени през август 2022 г.

Миналата година не беше рекордна, въпреки че светът беше с 1,2 °C по-топъл от прединдустриалните времена. Предишните рекорд бяха поставени през 2016 г. и 2020 г., когато температурите бяха средно с 1,25 °C по-високи.

Средната температура на морската повърхност за септември над 60°S-60°N достигна 20,92 °C, което е най-високата регистрирана температура за този месец и втората най-висока от началото на годината след август 2023 г., отчетоха от института.

Площта на морския лед в Антарктика остава на рекордно ниско ниво за това време от годината, а ледът в Арктическо море е с 18% под средното.

Екстремните жеги в Европа се превръщат в новото нормално

Екстремните жеги в Европа се превръщат в новото нормално

Старият континент ще се сблъска с по-сериозни горещи вълни това лято, както и със суши, наводнения и горски пожари