Двама нюйоркски тинейджъри могат да получат 25 години затвор за това, че си направили „жива факла" от котка, съобщава АФП.

Младежите на възраст 17 и 18 години са съдени за това, че през октомври миналата година влезли в празен апартамент. Носели със себе си котка, която полели със запалителна течност и след това възпламенили.

Животното е било намерено на следващия ден все още живо. Ветеринарният лекар обаче не могъл да му помогне.

Организация за защита на животните от жестокост е провела разследване, което е показало кои са извършителите.

Междувременно у нас зачестяват случаите на проява на жестокост към животните, алармират от фондация „Четири лапи".

От там допълват, че само за изминалите няколко седмици в организацията са получени множество оплаквания за стрелба срещу животни, дори и за заливане с киселина.

Припомняме, природозащитниците настояват за приемане на промени в Наказателния кодекс, които да класифицират убийството и осакатяването на животни, както и боевете с животни, като престъпление, предвиждащо затвор за извършителите.

В началото на февруари фондацията стартира кампания за промени в НК, в която се включиха над 120 ветеринарни клиники и зоомагазини от големите градове.

До края на месеца се очаква на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.

Междувременно множество трупове на бездомни животни в найлонови чували бяха открити от фондация „Четири лапи" на сметището в Благоевград, след сигнал на местни природозащитници.

Животните са умъртвени по особено жесток начин.