Наводненията в над сто големи крайбрежни града в резултат на топенето на ледниците може да предизвикат загуби, стигащи до 28 000 милиарда долара през 2050 г.

Прогнозата е на Световния фонд за дивата природа. От екологичната организация съобщават, че са подготвили специален доклад за климата, пише Money.bg.

Ако температурата се покачи с половин до 2 градуса по Целзий в следващите 40 години, възможно е равнището на моретата да се вдигне с половин метър. Затова е важно да се предприемат мерки срещу допълнителното покачването на температурата.
За да се постигне това, индустриалните държави трябва да намалят емисиите на въглероден диоксид с 40% до 2020 г., посочват от организацията.

От Световния фонд за дивата природа настояват 192-те държави, които ще участват в срещата на върха за климата в Копенхаген, да приемат амбициозно и задължително споразумение.

В световен план температурите вече са се покачили с поне 0.7 градуса по Целзий. Глобално затопляне над 2-3 градуса през втората половина на нашия век е възможно, освен ако не бъдат взети радикални мерки и не бъде направено категорично усилие за ограничаване на емисиите преди 2015 г.

Разтопяването на ледовете на Гренландия и на Западно Антарктическата ледена покривка може да бъде повратна точка, която да доведе до покачване на морското равнище с 0.5 метра до 2050 г.
Изчислено е, че това ще покачи стойността на застрашените зони на 136 големи международни пристанища с приблизително 25.000 милиарда долара.

По протежението на североизточния бряг на Съединените щати заради местна климатична аномалия, морското равнище може да се покачи до 0.65 метра, което ще увеличи застрахователната стойност на обектите в региона от 1.350 до 7.400 милиарда долара.

Югозападната част на Съединените щати - Калифорния, е възможно да бъде засегната от засушаване. Годишните щети, причинени от пожари, могат да се увеличат десетократно и да достигнат 2,5 милиарда долара годишно до 2050 г. и 14 милиарда до 2085 г.

70% от работещото население на Индия може да бъде изправено пред риск заради засушавания. Цената на засушаванията в бъдеще се очаква да расте с приблизително 40 милиарда долара на десетилетие.

В резултат на значителното засушаване в басейна на Амазонка, при достигане на повратна точка, 70% от амазонската джунгла може да загине до края на века. Други последствия в региона са загубата на растителни и животински видове и изпускането в атмосферата на прекомерни количества въглерод. Цената на щетите може да надвиши 9.000 милиарда долара за площ от 4 млн. кв. км.

"Докладът показва колко опасно бързо наближаваме повратната точка в климата", предупреждават от екологичната организация.

Икономическите последствия от това ще бъдат напълно смазващи, посочват и от Allianz, които също участват в изготвянето на доклада. Докладът разглежда последиците от достигането на тези повратни точки, включително икономическите последици за застрахователния сектор.

Той също така показва колко сме близо до повратната точка в много региони на света и колко скоро везните могат да тръгнат в неблагоприятна посока.

Застрахователната компания възнамерява да решава проблемите заради промените в климата, като ги обсъжда със своите клиенти колкото е възможно по-рано. Това ще позволи на застрахователя да вземе необходимите мерки навреме, както и да работи съвместно със своите клиенти, за да развие конкретни застрахователни концепции - за проекти за чиста енергия, за осигуряване на водни запаси, строежи на диги или застраховане срещу лоша реколта.