Работници в държавни болници в Гърция проведоха петчасово спиране на работата в четвъртък в знак на протест срещу правителствено решение за задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички здравни работници в публичния и частния сектор, съобщава АП. 

Около 300 болнични работници се събраха пред министерството на здравеопазването в Атина, за да протестират срещу мярката, която влиза в сила на 1 септември. Правителството даде ясно да се разбере, че няма да бъде предоставено удължаване.

Работещите в държавния и частния сектор на здравеопазването и работещите в домове за грижи, които не са получили поне една доза от ваксината до тази дата или които нямат удостоверение за скорошно възстановяване, ще бъдат отстранени от работа.

Профсъюзът на държавните болнични работници заяви, че подкрепя ваксините, но се противопоставя на задължителното им прилагане.

"Няма да оставим беззащитни здравните и социалните работници, които имат лично право на ваксинация", заяви синдикатът.

Гръцкият парламент прие задължителната ваксинация за медици и социални служители

Гръцкият парламент прие задължителната ваксинация за медици и социални служители

Може да бъдат добавени и други групи…

През последните няколко седмици в Гърция се наблюдава постоянен ръст на потвърдените случаи и смъртни случаи на коронавирус, както и хоспитализации и интубации. Леглата за интензивно лечение за пациенти с COVID-19 са пълни до 69%, а редовните отделения с COVID-19 са пълни до 45%, показват данните на министерството на здравеопазването.

Здравният министър Василис Кикилиас заяви във вторник, че "повече от 90% от пациентите, които са в интензивни отделения за COVID, са неваксинирани".

Приложени са повече от 11 милиона дози ваксини, като 5,6 милиона души вече са напълно ваксинирани.

Ваксините срещу COVID-19 са свободно достъпни в Гърция за всеки на възраст над 12 години. Ваксинирането не е задължително, освен за тези в сектора на здравеопазването, но във вторник правителството обяви нови изисквания за тестване и ограничения за достъпа до различни места за хора, които са неваксинирани.

Мерките, които ще са в сила от 13 септември до 31 март 2022 г., включват задължителни седмични или два пъти седмично тестове за неваксинирани работници от публичния и частния сектор, а достъпът на закрито до места като ресторанти, барове, кафенета и места за забавление, са разрешени само за тези със сертификат за ваксинация или скорошно възстановяване.

Гърция с финансови мерки срещу неваксинирани

Гърция с финансови мерки срещу неваксинирани

Трябва да се тестват при определена работа или за градския транспорт, но безплатните тестове са само за ваксинирани

С наближаването на крайния срок за прилагане на задължителните ваксинации в системата на общественото здраве следващата седмица, Министерството на здравеопазването спря всички ваканционни отпуски на персонала, считано от 1 септември, съобщава "Катимерини".

Този ход има за цел да запълни празнините, които ще възникнат от спирането на трудовите договори на работници, които отказват да се ваксинират. Според официални данни към 19 август е имало 19 416 болнични служители и 2248 работници в първичната медицинска помощ, които не са ваксинирани.

В същото време, Федерацията на служителите в държавните болници (POEDIN) подаде искане за отмяна и спиране на закона за задължителната ваксинация до Държавния съвет, най-висшия административен съд на страната, изтъквайки, че заплахата от санкции срещу работниците е нарушила техните конституционни права на човешко достойнство, свободното развитие на личността на индивида и правото на труд.

Федерацията обяви стачка и митинги в четвъртък в знак на протест. "POEDIN никога не е бил негативен по въпроса за ваксинацията, тъй като от първия момент призовахме нашите членове да се ваксинират", се казва в съобщение на федерацията, подчертавайки, че в резултат на това "над 82% от служителите в общественото здраве са ваксинирани." 

Президентът на POEDIN Михалис Джанакос коментира, че всичко, което федерацията иска, е повече време, за да убеди други здравни специалисти да се ваксинират. В отговор правителствените служители казват, че времето изтича.

"След 18 месеца борба, никой не може да каже: "Не знам, не ми казаха, не знаех", каза заместник-министърът на здравеопазването Василис Контозамани. "Няма да има удължаване, законът ще влезе в сила на 1 септември", подчерта той.

През юли, ден след като Парламентът гласува изменението относно задължителната ваксинация, премиерът Кириакос Мицотакис се позова на член 4, параграф 4 от Конституцията, според който "държавата има право да изисква от всички граждани да изпълняват задължението за социална и национална солидарност."

От своя страна гръцкият президент Екатерини Сакеларопулу подчерта, че Конституцията не признава правото на никого, в контекста на неговата собствена свобода, ако застрашава живота и здравето на други човешки същества.

Здравното министерство обяви в четвъртък, че стартира пилотна програма с мобилни центрове в цялата страна, които ще ваксинират хора на площади извън църквитеПрограмата започва от Атина и Солун тази неделя (29 август) и постепенно ще се разшири до други градове, коментира здравният министър Кикилиас.

Попитан за отказа на някои здравни специалисти да се ваксинират, той каза, че това са малка част от синдикалистите, които реагират на задължителната ваксинация в сектора.

Първа победа за задължителната Covid ваксинация в Европейския съд по правата на човека

Първа победа за задължителната Covid ваксинация в Европейския съд по правата на човека

672 френски пожарникари изгубиха колективен иск срещу задължителната ваксинация във Франция