Китайски съд осъди в понеделник бивш адвокат, който съобщи за ранния етап от избухването на коронавирус, на четири години затвор по обвинение в "подбиране на битки и провокиране на неприятности", каза един от нейните адвокати, цитиран от АП.

Народният съд на Пудонг от новия район във финансовия център на Шанхай даде присъдата на Жанг Жан след обвинения, че е разпространявала невярна информация, давала интервюта на чужди медии, нарушавала обществения ред и "злонамерено манипулира" избухването на огнището.

Адвокат Джан Кеке потвърди присъдата, но заяви, че е "неудобно" да се предоставят подробности - обикновено индикация, че съдът е издал частична заповед. Той каза, че съдът не е попитал дали тя ще обжалва, нито пук тя е посочила дали ще го направи.

37-годишната Жанг Жан пътува до Ухан през февруари и публикува в различни социални медийни платформи за огнището, за което се смята, че е възникнало в централния китайски град в края на миналата година.

Тя бе арестувана през май на фона на строги национални мерки, насочени към ограничаване на огнището и тежка цензура, за да се отклони критиката към първоначалния отговор на правителството. Съобщава се, че тя е започнала гладна стачка, докато е била в ареста, което е накарало властите да я хранят принудително и се твърди, че е в лошо здравословно състояние.

Китай е обвинен в прикриване на първоначалното огнище и забавяне на разпространението на ключова информация, позволявайки на вируса да се разпространи и допринася за пандемията, която е разболяла повече от 80 милиона души по целия свят и е убила почти 1,8 милиона. Пекин отрича обвиненията, заявявайки, че са предприети бързи действия, които са спечелили време за подготовка на останалия свят.

Управляващата комунистическа партия в Китай контролира строго медиите и се стреми да блокира разпространението на информация, която не е одобрена за публикуване.

В ранните дни на заразата властите порицаха няколко лекари от Ухан за "подбуждане на слухове", след като алармираха приятели в социалните медии. Най-известният от лекарите, Ли Венлианг, по-късно почина от COVID-19, а правителството се извини на близките му.

Китай започна спешни ваксинации в Ухан

Китай започна спешни ваксинации в Ухан

Първи са хората от "ключови групи"