40 държави, водени от Япония и Европейския съюз, постигнаха споразумение за изискване новите автомобили и някои лекотоварни автомобили да имат автоматична спирачна система от следващата година.

Това съобщава Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ООН), цитирана от АП.

Китай, САЩ и Индия не участват.

Комисията отбелязва, че проектоспоразумението е одобрено на 1 февруари, но е обявено днес след уреждане на всички въпроси.

Регулацията изисква всички нови автомобили да бъдат оборудвани с технология и сензори, които ще отчитат колко близо е пешеходецът или обект до автомобила. Ще се задейства автоматична спирачна система, ако катастрофата е неизбежна и ако шофьорът не реагира навреме.

Мярката ще се прилага при "ниска скорост" от 60 километра в час или по-малко. Ще засегне само новите автомобили, продавани в държавите, подписали се под споразумението. В старите автомобили няма да се внедрява автоматична спирачна система.

Решението ще засегне 20 милиона нови коли в ЕС, Япония и други държави всяка година.

Икономическата комисия за Европа подчертава, че повече от 9 500 смъртни случая на пътя в ЕС са регистрирани само през 2016 г. Европейската комисия изчислява, че спирачната система може да спаси над 1000 души всяка година.

Тъй като има опасения, че регулацията може да се възприеме като стъпка към даване предимство на изкуствения интелект пред хората, в договорения документ се подчертава, че шофьорът може да поеме контрол и да преодолее тези автоматични спирачни системи по всяка време.