Ново проучване на общественото мнение, проведено от Midgam и iPanel за News 12, показа, че повечето израелци (53%) не вярват, че ще бъде сформирано правителство. Освен това 46% от израелската общественост е убедена, че най-вероятният сценарият е страната да проведе пети избори (за 2 години).

На въпрос кой според тях има най-голям шанс да сформира правителство, 44% от анкетираните казаха, че израелският премиер Бинямин Нетаняху е най-вероятният кандидат, следван от 17%, които казват, че председателят на "Йеш Атид" Яир Лапид е най-вероятен. Тринадесет процента са отговорили "никой", 10% не знаят, а 3% посочват други кандидати.

Израел провежда парламентарни избори

Израел провежда парламентарни избори

Четвърти вот за 2 години

27% заявяват, че Нетаняху ще сформира правителство, 16% считат, че блокът срещу Нетаняху ще сформира правителство, а 11% не знаят.

В понеделник, 5 април, президентът Реувен Ривлин ще се срещне с представители на всички парламентарно представени партии, за да чуе на кого да възложи мандат или да даде възможност за сформиране на следващото правителство. На същия ден ще започне и съдебен процес срещу премиера Бенямин Нетаняху, обвинен в корупция. На следващия дeн новите членове на Кнесета ще положат клетва.

На 7 април Ривлин ще обяви кой ще получи мандат за сформиране на кабинет.

Той обясни, че основното съображение при избора на кандидат ще бъде "шансът за сформиране на правителство, което ще получи одобрението на Кнесета". Това е индикация, че няма непременно да избере депутата с най-много официални препоръки.

Припомняме, че той получи окончателните резултати от изборите в края на март. Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди резултатите и обяви, че няма сериозни доказателства за изборна измама.

Партията на Нетаняху "Ликуд" събира 30 места. Партия "Йеш Атид" на Яир Лапид е най-голямата от блока срещу Нетаняху и тя печели 17 места; Шас печели - 9 места; "Синьо и бяло" - 8 места; Израелската партия на труда - 7 места; "Ямина" - 7 места; "Яхадут Хатора" - 7 места; "Нашият дом Израел" - 7 места; Обединена листа - 6 места; Ткума - 6 места; "Нова надежда" - 6 места; Мерец - 6 места и Обединена арабска листа - 4 места.

Нетаняху призова опoзицията да го подкрепи, предупреди за пети избори

Нетаняху призова опoзицията да го подкрепи, предупреди за пети избори

Нито един от двата блока не получава достатъчно гласове за мнозинство в Кнесета