Централната избирателна комисия (ЦИК) представи официалните резултати от парламентарните избори на президента на Израел Реувен Ривлин. Това е следващата фаза от изборния процес след вота миналата седмица, информира "Таймс ъв Израел".

След получаването на резултатите Ривлин призова за "необичайнo сътрудничество" за излизане от политическата безизходица.

Комисията потвърди резултатите и обяви, че няма сериозни доказателства за изборна измама.

Партията на Нетаняху води на вота в Израел

Партията на Нетаняху води на вота в Израел

Предстоят трудни преговори за съставяне на коалиционен кабинет

В понеделник, 5 април, Ривлин ще се срещне с представители на всички парламентарно представени партии, за да чуе на кого да възложи мандат или да даде възможност за сформиране на следващото правителство. На същия ден ще започне и съдебен процес срещу премиера Бенямин Нетаняху, обвинен в корупция. На следващия дeн новите членове на Кнесета ще положат клетва.

На 7 април Ривлин ще обяви кой ще получи мандат за сформиране на кабинет.

Той обясни, че основното съображение при избора на кандидат ще бъде "шансът за сформиране на правителство, което ще получи одобрението на Кнесета". Това е индикация, че няма непременно да избере депутата с най-много официални препоръки.

Държавният глава предупреди, че политическата криза вреди на израелската демокрация и призова правителството да прокара държавния бюджет, да контролира възстановяването на системите и пострадалите граждани, да спаси държавните органи от политическата парализа, което се случва в момент, когато народът се нуждае от правителствените институции повече от всякога.

Израел провежда парламентарни избори

Израел провежда парламентарни избори

Четвърти вот за 2 години

Ривлин изрази надежда, че депутатите ще "чуят искането на нацията за необичайно сътрудничество".

След коментарите на държавния глава висши представители на управляващата партия "Ликуд" атакуваха Ривлин, че си играе на политики вместо да изпълни своите квазиконституционни задължения.

Нито про-, нито анти-Нетаняху блокът имат път към коалиционно правителство с мнозинство. Партия "Ямина" на Нафтали Бенет и Обединена арабска листа на Мансур Абас са ключовите политически играчи за сформиране на управляваща коалиция. Бенет, чиято партия е със 7 места, и Абас, чиято партия е с 4 места, все още не са решили кой блок ще подкрепят.

Партията на Нетаняху "Ликуд" събира 30 места. Партия "Йеш Атид" на Яир Лапид е най-голямата от блока срещу Нетаняху и тя печели 17 места; Шас печели - 9 места; "Синьо и бяло" - 8 места; Израелската партия на труда - 7 места; "Ямина" - 7 места; "Яхадут Хатора" - 7 места; "Нашият дом Израел" - 7 места; Обединена листа - 6 места; Ткума - 6 места; "Нова надежда" - 6 места; Мерец - 6 места и Обединена арабска листа - 4 места.

Нетаняху призова опoзицията да го подкрепи, предупреди за пети избори

Нетаняху призова опoзицията да го подкрепи, предупреди за пети избори

Нито един от двата блока не получава достатъчно гласове за мнозинство в Кнесета