Признавайки, че може и да не събере достатъчно гласове за сформиране на стабилна коалиция с мнозинство в Кнесета (израелския парламент) след четвъртите парламентарни избори за 2 г., премиерът Бенямин Нетаняху се въздържа от обявяване на победа по време на речта си в ранните часове на днешния ден и вместо това призова членовете на други партии да оставят персоналните различия настрана и да си партнират за избягване провеждане на избори за пети път, пише "Таймс ъв Израел". 

Партията на Нетаняху води на вота в Израел

Партията на Нетаняху води на вота в Израел

Предстоят трудни преговори за съставяне на коалиционен кабинет

Той отбеляза, че "чисто мнозинство" в 120-местния Кнесет споделя политиките му. Нетаняху подчерта, че през следващите дни ще проведе разговори с всички депутати, които са готови да помогнат за съставяне на стабилно правителство. Единствената алтернатива на коалиция под неговото ръководство, по думите му, е още веднъж Израел да отиде към избори.

Резултатите показват, че нито Нетаняху, нито съперниците му имат открит път към съставяне на мнозинство в парламента. След подобна безизходица преди година, Нетаняху тогава призова за сформиране на правителство с основния си конкурент и лидер на "Синьо и бяло" Бени Ганц. По време на речта си тази нощ Нетаняху също призова политическите си съперници да се присъединят към водено от него правителство.

Коалиционното споразумение между Нетаняху и Ганц се разпадна миналия декември, след като премиерът не успя да прокара държавния бюджет и Кнесетът автоматично се разпусна, което доведе до проведените вчера избори. Ганц се закани повече никога да не се коалира с Нетаняху. Израелският премиер може би се надява да привлече депутати, които са избягали от партията на Ганц и други партии от опозицията.

Яир Лапид: Правителство на Нетаняху ще бъде расистко и хомофобско

Яир Лапид: Правителство на Нетаняху ще бъде расистко и хомофобско

"Това е моментът на истината", каза Лапид

Изглеждащ изморен, но спокоен след натоварената предизборна кампания, 71-годишният премиер приветства "изключителното постижение" на партията му "Ликуд".

"С това мнозинство ние трябва да изградим стабилно израелско правителство. Подавам ръка към всички депутати, които вярват в този път. Не изключвам никого. Очаквам всички, които вярват в нашите принципи да подходят по същия начин. Присъедините се към това правителство", призова той и обеща да състави "дясно правителство, което ще се погрижи за всички израелски граждани".

Нетаняху, който е на власт от 2009 г., и също служи като премиер от 1996 до 1999 г., води борба не само за политическото си бъдеще. Срещу него са заведени три съдебни дела за корупция, като процесите ще започнат на 5 април.

Нетаняху уверява: Израел няма да провежда пети избори

Нетаняху уверява: Израел няма да провежда пети избори

Десет дни преди четвъртия вот за последните 2 години

При 87% от преброените бюлетини блокът на Нетаняху събира 59 места при необходими 61 за мнозинство в 120-местния парламент.

Централната избирателна комисия обяви, че блокът от партии, който подкрепя Нетаняху, събира 59 места. В това число влиза и партията "Ямина" на Нафтали Бенет, която обаче все още не е решила дали ще се присъедини. Първите резултати показваха, че блокът с подкрепата на Бенет събира достатъчните 61 места за съставяне на кабинет.

Но Обединена арабска листа успя да премине прага и разбърка политическата карта.

Партията на Нетаняху "Ликуд" събира 30 места. Партия "Йеш Атид" на Яир Лапид е най-голямата от блока срещу Нетаняху и тя печели 17 места; Шас печели - 9 места; "Синьо и бяло" - 8 места; Израелската партия на труда - 7 места; "Ямина" - 7 места; "Яхадут Хатора" - 7 места; "Нашият дом Израел" - 7 места; Обединена листа - 6 места; Ткума - 6 места; "Нова надежда" - 6 места; Мерец - 5 места и Обединена арабска листа - 5 места.

Израел провежда парламентарни избори

Израел провежда парламентарни избори

Четвърти вот за 2 години

Анти-Нетаняху блокът събира 56 места. "Ямина" (7 места) и Обединена арабска листа (5 места) не са заявили дали ще се присъединят към един от двата блока. Блокът на Нетаняху има 52 места без "Ямина".