Работата от вкъщи трябва да се облага с данъци, за да се подпомогнат работниците, които работят под заплаха, според нов доклад. Икономистите от Deutsche Bank предлагат данък в размер на 5% от заплатата на работника, ако решат да работят от вкъщи, пише БиБиСи.

Данъкът ще се плаща от работодателите, а генерираният доход ще се плаща на хора, които не могат да си вършат работата от вкъщи. Това би могло да генерира 48 млрд. долара, ако бъде въведено в САЩ и би помогнало за възстановяване на баланса, казва банката.

Твърди се, че това е справедливо, тъй като тези, които работят от вкъщи, пестят пари и не плащат в системата като тези, които излизат да работят.

В Обединеното кралство Deutsche Bank изчислява, че данъкът ще генерира 6,9 млрд. паунда годишно, което може да изплати безвъзмездни средства в размер на 2 000 паунда годишно на работници с ниски доходи и на застрашени от съкращаване

"От години се нуждаем от данък върху работници от вкъщи", пише стратегът на Deutsche Bank Люк Темпълман. "Ковид току-що го направи очевидно. Много просто, нашата икономическа система не е създадена да се справя с хора, които могат да се откъснат от обществото".

Проучване: С коронавирус или не, дистанционната работа ще продължава да бележи ръст

Проучване: С коронавирус или не, дистанционната работа ще продължава да бележи ръст

Работещите дистанционно са по-продуктивни

Deutsche Bank Research прогнозира, че работниците в САЩ вече ще прекарват 4,6 милиарда дни в годината у дома, а не в офиса.

Данък от 5% за работа от дома (WFH) със средна заплата от 55 000 щатски долара се равнява на около 10 долара на ден в САЩ. За Обединеното кралство данъкът се равнява на около 7 паунда въз основа на заплата от 35 000 паунда.

"Тези, които могат да участват в WFH, получават директни и индиректни финансови облаги и те трябва да бъдат облагани с данъци, за да се изглади процесът на преход за внезапно преместените".

Милиони хора се насочиха към работа от вкъщи, тъй като работодателите затваряха офиси, за да ограничат разпространението на Covid-19.

Много големи работодатели заявиха, че ще позволят на някои служители да работят постоянно от вкъщи на пълен или непълен работен ден, след като пандемията приключи.

Има обаче още милиони, които не могат да работят от вкъщи, като например медицински сестри и работници във фабриките, а данъкът трябва да помогне за поддържането на тези работници,твърди Deutsche Bank.

"Вирусът е облагодетелствал тези, които могат да си вършат работата виртуално, като банкови анализатори, и е застрашил поминъка или здравето на тези, които не могат", добави Темпълман.

Той също така твърди, че отдалечените работници допринасят по-малко за инфраструктурата на икономиката, "докато все още получават нейните предимства".

Работейки от вкъщи, хората не плащат за обществен транспорт или не се хранят в ресторанти в близост до работните си места, докато скъпите офиси остават практически празни.

"WFH предлага директни финансови икономии за разходи като пътуване, обяд, дрехи и почистване", каза той. Данъчната ставка от 5% "няма да ги остави в по-лошо положение, отколкото ако са избрали да влязат в офиса".

Изследвания на Deutsche Bank показват, че една трета от хората искат да продължат да работят два дни в седмицата от вкъщи, след като пандемията приключи.

Данъкът ще се плаща директно от работодатели, които решат да оставят служителите да работят вкъщи.

Но това не би се отнасяло за "самонаетите и тези с ниски доходи".

Също така не се прилага, когато хората са помолени да останат вкъщи поради спешни случаи за обществено здраве или други медицински причини.

Данъчните приходи ще бъдат използвани за много конкретна цел - за даване на безвъзмездни средства на милиони работници, които не могат да си вършат работата от вкъщи и които правят по-малко от 30 000 долара годишно.

Deutsche Bank казва, че нейното изследване има за цел да предизвика дебат около редица важни теми. Авторът на доклада Темпълман каза, че е имал много отзиви по доклада.

"Много хора не са впечатлени от идеята за друг данък, но някои го възприемат като интересна политика, която правителствата могат да използват, за да преразпределят част от печалбите от пандемията, които някои хора неочаквано трупат, докато други губят."

Близо 90% от хората искат да имат възможност да работят от вкъщи

Близо 90% от хората искат да имат възможност да работят от вкъщи

Пандемията бързо промени отношението към работата от вкъщи