Великобритания може и да не съществува в настоящата си форма до 10 г., вярват половината от британските граждани. Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на социологическо проучване на Ipsos MORI.

52 на сто срещу 48% гласуваха на референдума през 2016 г. за излизане от ЕС, което обтегна отношенията между Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия в състава на Обединеното кралство. Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в Общността, а Англия и Уелс за Брекзит.

Стърджън намекна за коалиция на шотландските националисти с лейбъристите

Стърджън намекна за коалиция на шотландските националисти с лейбъристите

Ако има висящ парламент...депутатите от Шотландската национална партия ще търсят сформиране на прогресивен съюз

След като Брекзит за пореден път беше отложен, този път до 31 януари, увеличават се призивите за нов референдум за независимост в Шотландия и организиране на референдум в Северна Ирландия за обединение с Република Ирландия.

През 2014 г. 55% от шотландците срещу 45% гласуваха против независимост.

Подкрепата за независимост на Уелс достигна исторически връх

Подкрепата за независимост на Уелс достигна исторически връх

Повече от 1/3 от уелсците подкрепят независимост, ако това означава оставане в ЕС

Проучването на Ipsos Mori показва, че 50% от респондентите вярват, че Великобритания няма да съществува до 10 г. За сравнение през 2014 г. 43% от британците споделяха това мнение. Само 29 на сто сега смятат, че Обединеното кралство ще се запази в сегашната форма. През 2014 г. процентът беше 45 на сто.

И в краткосрочен план съдбата на съюза, който датира от 1707 г., също не е сигурна: 42 на сто казват, че Великобритания ще се запази през следващите пет години, а 44% вярват, че ще се разпадне.

В проучването от 25 до 28 октомври са участвали 1001 души.