Двама от трима американци искат да видят данъчните декларации на президента на САЩ Доналд Тръмп и около половината вярват, че не ги публикува заради причини, които могат да му навредят политически. Това показва социологическо проучване на Reuters/Ipsos.

Тръмп изопачи статистиката: Повече бели са убивани от полицията в САЩ

Тръмп изопачи статистиката: Повече бели са убивани от полицията в САЩ

Твърдението на Тръмп, че повече бели хора са убити от полицията в САЩ е подвеждащо

Изследването на 13-14 юли сочи, че много американци са притеснени за финансите на Тръмп и потенциален конфликт на интереси, свързан със семейния му бизнес.

Сондажът е проведен след решението на Върховния съд от миналата седмица за данъчните декларации на Тръмп, които ще бъдат публикувани от прокуратурата в Ню Йорк вероятно след президентските избори на 3 ноември.

Тръмп отказва да покаже платените от него данъци от години, нарушавайки дългогодишна традиция на финансова прозрачност от страна на лидерите на САЩ.

Тръмп и Ердоган се разбраха да работят заедно за стабилността в Либия

Тръмп и Ердоган се разбраха да работят заедно за стабилността в Либия

Това обсъдиха двамата в телефонен разговор

Проучването е установило, че 66% от анкетираните са съгласни, че Тръмп трябва да публикува данъчните си декларации от предишни години, а 68% са на мнение, че американците имат право да видят финансовите документи на всеки кандидат за президент на САЩ преди изборите.

Запитани защо президентът на САЩ не е публикувал данъците си, около половината казват, че поради причини, които ще намалят шансовете му за преизбиране.

26% вярват, че финансовите на Тръмп съдържат "инкриминиращи доказателства срещу него", 10% смятат, че Тръмп се опитва да скрие големи финансови загуби, а 16% са на мнение, че не иска да ги разкрие, защото не е плащал данъци.

14% мислят, че Тръмп просто иска да отвърне на либералите, а 3 на сто са на мнение, че държавният глава не публикува данъчните декларации, защото е твърде зает да се бори с коронавирус. 7% смятат, че Тръмп задържа документите, защото са проверявани.

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън публикува данъчните си декларации за няколко години назад.

По-малко от четири месеца преди изборите Тръмп изостава от Байдън с 10%.

40% одобряват управлението на президента на САЩ.

В проучването са участвали 1115 американци.