В Сицилия 80% от предприятията плащат данък „мафия". Това е съобщил президентът на италианската асоциация на търговците Марко Вентури, цитиран от РИА Новости. Той е призовал държавните власти да обезпечат безопасността на търговците.

Особено е необходимо да се поддържа сигурността на онези предприемачи, които са отказали да платят рекет и са предложили помощта на полицията.

В началото на септември Конфедерацията на работещите в промишлеността в Сицилия (Confindustria) се обърна към италианското правителство с молба на бъде изпратена допълнителна войска на острова за защита на местните производители и търговци от мафията.
В молбата се посочва, че мафията е наложила на предприемачите твърде тежък данък и отправя постоянно заплахи, когато тя не се плаща. Посочва се като пример сицилиански бизнесмен, който е бил принуден да закрие бизнеса си, тъй като сумата на рекета от страна на мафията надвишавал заработената от него печалба.

По-рано ръководителите на Националната конфедерация на промишлениците взеха решение всеки, който плаща „данък мафия" да бъде изключен от съюза.

Ръководството на Confindustria поддържа министър-председателя на Италия Романо Проди, който изказа мнение, че именно гражданската съпротива на мафията ще бъде по-ефикасно средство за борба с нея, отколкото разполагането на войски на остров Сицилия.