Близо 96 хиляди деца без придружител са достигнали до Европа през 2015 година в опит да потърсят убежище в Европейския съюз. Почти четири пъти повече в сравнение с предходната година.

Това съобщи Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO), цитирана от Ройтерс.

Повечето от половината непридружени деца са от Афганистан. Останалите предимно са от Сирия и Еритрея, се отбелязва в годишния доклад на службата за 2015 година.

Повече от 1,4 милиона души, предимно сирийци и афганистанци, са потърсили международна закрила в ЕС през изминалата година – 110% повече в сравнение с 2014 година и най-високият брой, откакто ЕС започва да събира данни през 2008 година, се допълва още в доклада.

Един на всеки трима мигранти са потърсили убежище в Германия. С три пъти се е увеличил броят на сирийците, потърсили убежище – 380 хиляди души. Близо 200 хиляди афганистанци също са потърсили убежище – повече от четири пъти в сравнение с 2014 година.

Междувременно броят на пристигналите в Германия бежанци рязко е спаднал в резултат на затварянето на балканския мигрантски коридор и сделката между ЕС и Турция, показват правителствени данни, цитирани от „Франс прес”.

През април, май и юни по около 16 хиляди души на месец са пристигали в Германия. През изминалия месец Easy computer system е регистрирала 16 335 души в сравнение с 91 671 през януари и 61 428 през февруари.

Виждаме, че приетите мерки на германско и европейско ниво дават ефект, каза вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер. 

Сирийците са най-многобройната група през първата половина на годината – 171 488, следвани от афганистанците (60 611) и иракчаните (56 540).