Атентаторът от Манчестър Салман Абеди е разговарял с брат си Хашем в Либия 15 минути преди да детонира бомбата. Това съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на говорителя на милицията в Триполи, която арестува Хашем.

По-малкият брат Хашем ал Абеди - задържан в Либия след атаката, е знаел за подготвения от брат му заговор, каза Ахмед Бен Салем, говорител на Специалните сили за възпиране в Триполи.

Салем добави, че братята са разговаряли по телефона няколко минути преди атаката, но Хашем казал пред разпитващите го в Либия, че не знае подробности къде и кога трябва да бъде извършено нападението.

В същото време "Гардиън" съобщава, че британската полиция е задържала мъж в Манчестър във връзка с атаката. Към момента 8 души са задържани, те са на възраст между 18 и 38 години. 34-годишна жена и 16-годишно момче са освободени, не са им повдигани обвинения.

Британците възобновиха споделянето на специнфо с американците

Британците възобновиха споделянето на специнфо с американците

Арестуваха още един мъж за терора в Манчестър

По-рано стана ясно, че британската полиция е възобновила споделянето на информация с американските си колеги. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че Вашингтон поема отговорност за изтичането на секретна информация от разследването.

Имаме трудности с интегрирането на имигрантите, притеснен дипломат №1 на САЩ

Имаме трудности с интегрирането на имигрантите, притеснен дипломат №1 на САЩ

САЩ поемали пълна отговорност за изтичането на инфо

Вътрешният секретар на Великобритания Амбър Руд каза, че нивото на заплаха остава критично и гражданите могат да очакват патрулиращи войници по улиците на големи събития през уикенда. Лондонската полиция информира, че бронирани автомобили на полицията ще бъдат разположени за финала за Купата на Англия на "Уембли".

"Гардиън" разкрива още, че Салман Абеди е поддържал тесни контакти с престъпни групи, както и със заподозрени терористи в Манчестър. Той е бил свързан с банда, която от години участва във война с друга група в южната част на Манчестър.

В същото време БиБиСи отбелязва, позовавайки се на Националната здравна служба, че 9 ранени са освободени за домашно лечение през последните 24 часа. 66 остават хоспитализирани, включително 23 са в критично състояние.

Общо 116 са пострадалите при атаката, отнела живота на 22 души.