Руди Джулиани, адвокатът на президента на САЩ Доналд Тръмп, призна, че е поискал от Украйна да разследва бившия вицепрезидент и кандидат за държавен глава на Съединените щати Джо Байдън, пише "Политико".

Преди дни "Вашингтон пост" писа, че служител на американското разузнаване е подал сигнал, че Тръмп е направил "обещание" по време на телефонен разговор с чуждестранен лидер. Вчера вестникът излезе със статия, че оплакването на разузнавача е било свързано с опити на Тръмп да окаже натиск върху Украйна.

Пред Си Ен Ен Джулиани призна, че е поискал от топ представители на Украйна да разследват бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Признанието излиза на фона на предприетото от демократите в Конгреса разследване дали Тръмп и личният му адвокат притискат правителството на Украйна да изрови компромати срещу основния си съперник на президентските избори 2020.

Тръмп изригна срещу "фалшивите новини", че е дал неуместно обещание на чужд лидер

Тръмп изригна срещу "фалшивите новини", че е дал неуместно обещание на чужд лидер

"Някой достатъчно тъп ли е да повярва"

"Значи поискахте от Украйна да провери за Джо Байдън?, попита Крис Куомо от Си Ен Ен. По време на интервюто в четвъртък Джулиани отговори: "Разбира се, направих го".

По-рано този месец топ демократи изпратиха писма до Белия дом и Държавния департамент, в които настояват да се публикуват записи. Според демократите записите са свързани с опити на Тръмп и Джулиани да притиснат правителството на Украйна да започне две политически мотивирани разследвания, замаскирани като антикорупционни действия - единият случай е да се помогне на бившия шеф на предизборната кампания на американския лидер Пол Манафорт, който е в затвора за финансова измама и незаконно лобиране, а вторият случай е да се атакува синът на бившия вицепрезидент Джо Байдън, който участва в предизборната кампания за президент.

Демократите също проверяват дали Джулиани е пътувал до Украйна, за да окаже натиск върху правителството. За целите на предизборната си кампания Тръмп е поискал да се разследва Хънтън Байдън във връзка с участието му в борда на украинската газова компания "Бурисма".

Телефонният разговор между Тръмп и Зеленски е проведен на 25 юли.

В съобщение на Украйна след разговора се казва, че Тръмп е намекнал, че Киев може да подобри имиджа си, ако завърши "разследването на корупционни случаи, които пречат на отношенията между САЩ и Украйна".

"Разбира се, разследват това. Открих тази невероятна история за Джо Байдън, че той е подкупил президента на Украйна, за да уволни прокурор, който е разследвал сина му. Това е поразителен скандал с големи измерения, който вие всички сте прикривали пет или шест месеца", коментира още Джулиани.

Демократите са установили, че в дните около разговора на Тръмп със Зеленски Джулиани се с срещнал с един от съветниците на украинския президент в Испания. По-късно Държавният департамент съобщи, че срещата е уредена от американския посланик в Украйна Кърт Волкър. В същия период "Политико" съобщи, че Тръмп задържа 250 милиона долара военна помощ за Украйна.