Председателят на Европейската комисия заяви, че Брекзит "представлява голяма вреда за всички нас", но не му пречи да спи, информира "Политико".

Месеци наред всеки ден по много часове отделях за преговорите за постигане на плавен Брекзит. Но не и през нощта. Ако не се наспивате добре, трябва да стоите далеч от политиката, посъветва Жан-Клод Юнкер пред "Билд".

Юнкер убеден: Историята ще докаже, че Меркел беше права за бежанците

Юнкер убеден: Историята ще докаже, че Меркел беше права за бежанците

Иначе Австрия и Унгария щели да рухнат

Запитан дали е сънувал премиера на Великобритания Тереза Мей и Брекзит, той отговори отрицателно.

По време на интервюто Юнкер коментира различни теми и хора, с които е работил през годините.

Той описа канцлера Ангела Меркел като "интелигентна жена, и вие можете много да се смеете с нея. Но ние също имахме много разногласия".

За унгарския премиер Виктор Орбан той каза: "В средата на 90-те г. аз бях един от най-големите му почитатели. Той беше толкова смел", но сега "той не само предизвиква ЕС, но и го обезсилва".

Омръзна ми от Брекзит, недоволен Юнкер и нападна „глупавите националисти”

Омръзна ми от Брекзит, недоволен Юнкер и нападна „глупавите националисти”

Тези популисти, националисти, глупави националисти, те са влюбени в страните си

"Ако всеки действа толкова егоистично и националистически като Виктор Орбан, повече няма да има ЕС. Но мнозинството иска ЕС. Заради това Орбан няма да успее", смята Юнкер.

Запитан да коментира президента на САЩ Доналд Тръмп, Юнкер заяви: "Ако преговаряш здраво, той ще те уважава. Ако спориш с него, той ще те уважава".

"Преди срещата се чудех какво може да заинтригува Доналд Тръмп по отношение на вътрешната политика. Тогава му предложих предимно внос на американски втечнен газ и соя за Европа, което тогава беше много важно за неговите гласоподаватели фермери. Накрая той ме целуна в Овалния кабинет", сподели той срещата си с Тръмп през миналия юли.

Юнкер към Австрия: Винаги ме слушайте много внимателно

Юнкер към Австрия: Винаги ме слушайте много внимателно

"Никога не давам на ръководители на правителства публични съвети"

Междувременно Юнкер повтори пред германската телевизия ARD, че ЕС се е провалил, тъй като не се е намесил на референдум за Брекзит през 2016 г., предаде Би Би Си.

"Тук ние се провалихме, защото не заехме необходимата позиция. Въздържането не е позиция", призна той.

Запитан дали ЕС трябваше да се "намеси" на референдума на Острова, той отговори утвърдително. Юнкер също се съмнява кой може по-добре да се справи по темата за Брекзит от премиера Тереза Мей, която днес обяви, че подава оставка.

Юнкер: ЕС не забранява шницела и пържените картофи

Юнкер: ЕС не забранява шницела и пържените картофи

Това увери председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер