Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изля гнева си върху "глупавите националисти" по време на интервю в сряда преди началото на изборите за Европейски парламент, които започнаха днес във Великобритания и Холандия, съобщава "Политико".

"Тези популисти, националисти, глупави националисти, те са влюбени в страните си", изригна Юнкер пред Си Ен Ен. "Те не харесват тези, които идват отдалече, аз ги харесвам...трябва да сме солидарни с тези, които са в по-лоша ситуация от нас", продължи той.

Юнкер към Австрия: Винаги ме слушайте много внимателно

Юнкер към Австрия: Винаги ме слушайте много внимателно

"Никога не давам на ръководители на правителства публични съвети"

Коментирайки Брекзит, Юнкер отбеляза, че процесът е като дар що се отнася до подкрепата за ЕС, "тъй като броят на тези, които подкрепят ЕС, се увеличава, защото хората виждат какво се случва и забелязват, че напускането на ЕС не е толкова лесно, както им е казано".

Но Юнкер, чиито мандат изтича, след като новият състав на Комисията започне работа през ноември тази година, също заяви, че е време Великобритания да напусне ЕС.

"Трябваше да спрем този процес, защото вреди на общата атмосфера в Европа. Вреди на перспективите за растеж в света. Омразна ми, защото ние чакаме следващото отлагане", обясни той позицията си, като има предвид многократното отлагане на Брекзит. Така той намекна, че може да има ново отлагане на Брекзит.

Председателят на Европейската комисия не смята, че Обединеното кралство трябва да провежда втори референдум за членството си в ЕС, защото "резултатът вероятно няма да е различен", но добави: "Надявам се, че те ще се си договорят и ще напуснат ЕС до края на октомври...мисля, че те имат патриотичното задължение да постигнат споразумение".

"Това, което ни ми харесва в британския дебат, е това, че изглежда да се смени премиерът е по-важно от постигане на споразумение. За ЕС в същото време не става въпрос кой ще е следващият премиер, а за споразумението за напускане", смята той.

Запитан защо вярва, че евроскептиците по-лесно набират подкрепа от проевропейците, Юнкер отговори: "Винаги е по-лесно да мобилизираш негативни сили от мобилизацията на положителни сили".

Той също коментира отношенията си с президента на САЩ Доналд Тръмп. "Той каза, че аз съм му приятел, така че и аз казвам, че съм му приятел. И публично той обяви, че ме харесва. Кой е казвал подобно нещо освен Доналд", попита Юнкер.