Министерството на външните работи на Албания обяви, че гони руски дипломат за многократно нарушаване на мерките за контролиране разпространението на коронавируса, което "не може да бъде толерирано", информира АФП.

Обявен за персона нон грата, Алексей Кривошев трябва да напусне страната до 72 часа, се казва в съобщение на ведомството.

Представители на министерството многократно поискаха от руския посланик да укроти поведението на подчинения.

"Дипломатът продължи да нарушава мерките за защита срещу пандемията въпреки обещанията...което не може да бъде оправдано и толерирано", пояснява министерството.

Тирана отказа да посочи конкретно какви нарушения е извършил руснакът, но подчерта, че експулсирането му е "необходимо, за да гарантира здравето и безопасността на всички граждани, албански или други".

Но въпреки това правителството "пожела приятелските отношения с Руската Федерация да бъдат укрепени".

Албания изгони двама руски дипломати през 2018 г. за "неуместни дейности".

Москва изрази съжаление за решението на Тирана и се закани да отговори на този недружелюбен ход, разглеждан като провокация, която има за цел да навреди на двустранните отношения, коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от РИА Новости.

"Много съжаляваме за това, тъй като е очевидна провокация, насочена срещу руско-албанските отношения. Разбира се, тази недружелюбна стъпка няма да остане без отговор", отсече дипломатът.

Това е първият случай на експулсиране на руски дипломат през 2021 г., отбелязва руската медия. 

През 2020 г. подобни стъпки бяха предприети от България, Нидерландия, Австрия, Словакия и Чехия - всички за шпионаж. Москва реагира огледално.