Американският Сенат отложи гласуването на законопроекта за легализиране на статута на незаконните имигранти поради дълбоките различия в позициите на републиканци и демократи и Белия дом, съобщава RFI. 

Законопроектът предвижда въвеждане на условия за легализиране на престоя на нелегалните имигранти и строги мерки за граничен контрол и експулсиране.

Близо 12 милиона души очакват приемането на закона, който се подготвя от 2006 г., когато проектът предизвика силна обществена реакция.

Обществено допитване, публикувано в петък от Ню Йорк Таймс, показва, че като цяло американците подкрепят закона за имиграцията. 2 от трима подкрепят програма за временна заетост, повече от половината са съгласни издаването на виза да е свързано с професионалната квалификация на кандидатстващия, 67 процента са съгласни бежанците да получават виза при условие, че нямат криминално досие. 57 процента намират, че емигрантите допринасят много за икономиката на страната, срещу 28 процента, които ги намират за източник на проблеми. "