Турция отхвърли критиката на САЩ заради масовото задържане на студенти по време на протести и призова Вашингтон да не се меси във вътрешните й дела, информират АФП и АП.

Миналия месец възникнаха протести на служители и студенти във връзка с назначаването на Мелих Булу за ректор на Босфорския университет. Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето учебно заведение с президентски указ от 1 януари. Булу бе кандидат на изборите през 2015 г. от управляващата партия на Ердоган. Недоволните студенти искат оставката на Булу и да бъде позволено на университета сам да си избере ректор. Решението е определяно като недемократично от университетски преподаватели и се тълкува като опит на правителството за проникване в една от последните леви институции в страната. Булу е първият ректор от военния преврат през 1980 г. в Турция, който не е избран от университетската общност.

Студентските протести се разрастват, младите се обръщат срещу Ердоган

Студентските протести се разрастват, младите се обръщат срещу Ердоган

Младите хора изглежда отхвърлят визията му за бъдещето на Турция

През тази седмица властите задържаха стотици студенти.

Ердоган се закани, че правителството няма да позволи протестите да излязат извън контрол. Той нарече протестиращите "терористи" и "ЛГБТ младежи", които действат срещу "националните и духовни ценности" на Турция.

Държавният департамент на САЩ определи "риториката" на турския лидер като недопустима и призова Турция да разреши протестите и "дори речта, която може да бъде намерена от някои за некомфортна".

Още арести заради протестите в Истанбул срещу Ердоган

Още арести заради протестите в Истанбул срещу Ердоган

Днес валията на Истанбул Али Йерликая обяви забрана

Министерството на външните работи на Турция заяви, че би "посъветвало тези, които се осмеляват да дават урок по демокрация и законност...да се погледнат в огледалото".

"Никой не трябва да се осмелява да се намесва във вътрешните работи на Турция", се казва в съобщението.

Но в съобщението се отговаря само на критиката на Вашингтон за арестите, като не се коментира за изказването на Ердоган.

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Ердоган смени ректора на Босфорския университет

Министерството защити действията на турската полицията, тъй като имало опити на терористични организации да предизвикат протести.

ООН и ЕС също изразиха загриженост от случващото се в Турция.

Днес Министерството на вътрешните работи съобщи, че общо 528 души са задържани на протестите, от които 498 са освободени. От оставените в ареста най-малко 22 са свързани с терористични организации, коментира говорител на ведомството.

По-рано властите в Истанбул обявиха, че полицията издирва осем заподозрени, от които петима са заловени.