Ескалиралите протести срещу назначението от държавата на ректор на престижен университет в Истанбул се превърнаха в неочакван катализатор за младите да изразят недоволството си от управлението на президента Реджеп Ердоган, пише "Гардиън".

Миналия месец възникнаха протести на служители и студенти във връзка с назначаването на Мелих Булу за ректор на Босфорския университет. Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето учебно заведение с президентски указ от 1 януари. Булу бе кандидат на изборите през 2015 г. от управляващата партия на Ердоган. Недоволните студенти искат оставката на Булу и да бъде позволено на университета сам да си избере ректор. Решението е определяно като недемократично от университетски преподаватели и се тълкува като опит на правителството за проникване в една от последните леви институции в страната. Булу е първият ректор от военния преврат през 1980 г. в Турция, който не е избран от университетската общност.

Турският вътрешен министър нарече студенти "ЛГБТ перверзници"

Турският вътрешен министър нарече студенти "ЛГБТ перверзници"

"Туитър" ограничи достъпа до съобщение

Най-малко 250 души са арестувани в Истанбул и 69 души в Анкара през тази седмица. Повечето от задържаните са студенти. Сблъсъците между протестиращи и полицията са най-голямата проява на гражданско недоволство в Турция от движението за парка "Гези" през 2013 г. Ердоган се закани, че правителството няма да позволи протестите да излязат извън контрол. Той нарече протестиращите "терористи" и "ЛГБТ младежи", които действат срещу "националните и духовни ценности" на Турция.

Критици алармират, че монополът на Ердоган върху властта подкопава демократичните норми, което се е засилило от неуспешния опит за преврат през 2016 г. Оттогава президентът си запази правото пряко да назначава ректори на университети. През последните пет години десетки университети бяха затворени. Почти 20 г. управление на Партията на справедливостта и развитието тласна турските институции и обществото по твърдо религиозен и социално-консервативен път. Новата протестна вълна вероятно няма да разклати политическия живот в дълбоко поляризираната страна, в която потискането на мирните протести от държавата се превърна в норма.

Ердоган беснее срещу ЛГБТ движението в Турция

Ердоган беснее срещу ЛГБТ движението в Турция

Обвини ги във вандализъм

Но докато много хора от по-старите поколения са благодарни на Ердоган за построените пътища и болници, за вдигането на жизнения стандарт на работническата класа, поколение Z не знае нищо друго освен управлението на партията на Ердоган, което в последните години е белязано от политическа и икономическа нестабилност. Младите в Турция представляват ново изпитание за управлението на Ердоган.

Въпреки опитите на Ердоган да изгради "набожно поколение", младите хора, които не могат да си намерят работа и бягат от религията, изглежда отхвърлят визията му за бъдещето на Турция.

Още арести заради протестите в Истанбул срещу Ердоган

Още арести заради протестите в Истанбул срещу Ердоган

Днес валията на Истанбул Али Йерликая обяви забрана

Родените между средата на 90-те г. на миналия век и в началото на новия век представляват 39% от 82 милиона турско население. На следващите парламентарни избори през 2023 г. ще има 5 милиона нови избиратели. Демографската промяна може да окаже огромно политическо влияние върху управляващата партия, която продължава да губи подкрепа.

Младежката безработица в Турция е 29% и нови проучвания показват, че 37,9% от новозавършилите образование са безработни.

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Ердоган смени ректора на Босфорския университет