"Туитър" ограничи достъпа до съобщение на министъра на вътрешните работи на Турция, който нарече студенти "ЛГБТ перверзници", информира АП.

От седмици студенти протестират срещу решение на президента Реджеп Ердоган. Държавният глава назначи нов ректор на Босфорския университет. Те отхвърлят назначението като недемократично и опит за ограничаване на академичната свобода. Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето учебно заведение с президентски указ от 1 януари. Булу бе кандидат на изборите през 2015 г. от управляващата партия на Ердоган. Недоволните студенти искат оставката на Булу и да бъде позволено на университета сам да си избере ректор.

Още арести заради протестите в Истанбул срещу Ердоган

Още арести заради протестите в Истанбул срещу Ердоган

Днес валията на Истанбул Али Йерликая обяви забрана

В понеделник полицията влезе в сблъсък с демонстранти, които настояваха да се освободят задържаните през уикенда студенти, обвинени в подклаждане на омраза и оскверняване на религиозни ценности с поставяне на флагове на ЛГБТ общността. Властите обявиха, че 159 души са арестувани при сблъсъците, въпреки че по-късно няколко души бяха освободени.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу написа в "Туитър" в неделя, че "ЛГБТ перверзници" са задържани за неуважение на религиозни символи. Днес той повтори обидата си и написа, че турското правителство няма да толерира "ЛГБТ перверзници, които се опиват да окупират кабинета на ректора".

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Ердоган смени ректора на Босфорския университет

Това накара "Туитър" да напише на съобщението на министъра, че нарушава правилата на социалната мрежа.

От социалната мрежа обаче обявиха, че са решили да позволят на хората да имат достъп до съобщението на базата, че е в обществен интерес да имат достъп до съобщението на политик.

Вчера Ердоган нападна остро ЛГБТ движението в Турция, обвинявайки го във "вандализъм" и в отдалечаване на младежите от партията му от нейната кауза.

Междувременно полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени патрони срещу протестиращи, които се обявяват против назначението на Булу.

Полицията в столицата Анкара също разпръсна демонстранти.