Арабски правозащитник съобщи, че внезапно е бил скрит на безопасно място от властите на Норвегия, където живее, след като е бил уведомен, че има заплаха от Саудитска Арабия.

Яд ел Багдади заяви пред Би Би Си, че той вярва, че заплахата е свързана с работата му в саудитски проекти за защита на правата на човека.

Според вестник "Гардиън" сигналът за заплахата е дошъл от ЦРУ, уведомило Норвегия.

"Ако те не искат да ме убият, значи не си върша работата", написа активистът в "Туитър" след публикуването на информацията.

Палестинският автор и блогър често критикува лидерите в Близкия изток, включително и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, чиито съветници са обвинявани в убийството на саудитския журналист и критик Джамал Кашоги в консулството на арабската страна в Истанбул.

Багдади, който познава Кашоги, коментира пред "Ал Джазира", че голяма част от работата му през последните две години е свързана със ситуацията с правата на човека в Саудитска Арабия, особено след убийството на приятеля му Джамал Кашоги.

Той е бил предупреден за заплахата на 25 април, когато представители на норвежките власти се появили пред дома му и го предупредили, че може би има опасност за живота му.

Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост" и критик на саудитското правителство, беше убит и разчленен през октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул от екип от 15 агенти, изпратени от Рияд. Все още не е открито тялото на журналиста.