Най-малко 133 души бяха задържани от гръцката полиция за безредици, избухнали в четвъртък вечер пред гръцкия парламент. Стотици гърци се събраха на масов митинг срещу споразумението със Скопие за преименуване на бившата югославска република Македония. Това съобщи в петък от вестник "Нафтемборики".

Гласуването трябваше да се състои в четвъртък, но то бе отложено за петък

Полицията е трябвало да използва сълзотворен газ в четвъртък вечер пред стените на парламента в центъра на Атина, за да разпръсне група млади хора, които атакуваха охраната. Анархистите в противогази и черни шалове на лицата си се приближиха до паметника на Незнайния воин и се изкачиха по мраморното стълбище, което водеше до входа на парламента. Те бяха посрещнати от отряд на специални части. Младите хора започнаха да хвърлят камъни.

Опозицията в Гърция обмисля вот на недоверие, за да блокира сделката с Македония

Опозицията в Гърция обмисля вот на недоверие, за да блокира сделката с Македония

Управляващата партия СИРИЗА има 145 депутати

На 17 юни 2018 г. външните министри на Македония и Гърция на бреговете на Преспанското езеро, което пресича границата между двете страни, подписаха така нареченото Преспанско споразумение за новото официално име на бившата югославска република, чиято ратификация от двете страни ще отвори за Скопие в НАТО и ЕС.

Ако гърците отхвърлят името Северна Македония

Ако гърците отхвърлят името Северна Македония

Провал на сделката ще дестабилизира целия регион...

На 11 януари 2019 г. парламентът на Македония одобри въвеждането на съответните изменения в конституцията.

Гръцкото правителство се надява, че ще може да привлече гласове от 151 до 155 депутати, за да ратифицира споразумението от Преспа в еднокамарен парламент с 300 места.