Арести във Вашингтон по време на демонстрация на поддръжници на президента на САЩ Доналд Тръмп, които влязоха в сблъсък с противници на държавния глава. Хиляди американци застанаха зад американския лидер, оспорвайки резултатите от президентските избори, информира АП.

Снимка 505452

Източник: ЕПА

В началото на демонстрацията кортежът с президента премина покрай поддръжниците и Тръмп ги поздрави. Часове по-късно демонстранти, подкрепящи държавния глава, влязоха в сблъсък с контрапротестиращи. Видеоклипове в социалните мрежи показват размяна на юмруци, хвърляне на предмети и размахване на бухалки. Полицията арестува най-малко 20 души по различни обвинения, включително нападение и притежание на огнестрелно оръжие. Съобщава се за едно намушкване, двама полицаи са ранени и няколко огнестрелни оръжия са открити от полицията.

Седмица след като демократът Джо Байдън бе обявен за победител от големите медии, поддръжници на Тръмп организираха демонстрации и в други градове.

Широка коалиция от топ правителствени представители обяви, че гласуването и последвалото преброяване на бюлетините е протекло без проблеми. Те подчертаха, че са се провели "най-подсигурените избори в американската история", отхвърляйки опитите на Тръмп да подкопае честността на президентската битка.

Тръмп се появи на митинг

Тръмп се появи на митинг

Кортежът на президента мина покрай протестиращи

В Делрей Бийч, Флорида, няколкостотин души, някои носиха лозунги като "Преброй всеки глас" и "Ние не можем да живеем под марксистко правителство", излязоха на демонстрация в подкрепа на Тръмп. В Мичиган поддръжници на държавния глава също се събраха, за да подложат под съмнение победата на Байдън, който спечели с повече от 140 000 гласа.

Снимка 505450

Източник: ЕПА

Във Финикс, Аризона, около 1500 души се събраха, за да протестират срещу победата на Байдън.

Демонстрации имаше и на други места.

В столицата Вашингтон подкрепящите Тръмп скандираха "САЩ, САЩ" и "Още четири години". Много от участниците носиха американския флаг и банери, с които изразяваха недоволството си от преброяването на гласовете. Кортежът с президента на САЩ премина покрай демонстрантите преди да се насочи към голф клуба на Тръмп във Вирджиния.

Тръмп оспорва вота в Джорджия

Тръмп оспорва вота в Джорджия

Щатът държи ключови гласове за Белия дом

В марша участваха членове на неофашистката организация Proud Boys.

Снимка 505448

Източник: ЕПА

Демонстрацията през деня бе предимно мирна, но вечерта напрежението се покачи, след като поддръжници на Тръмп се опитаха да навлязат в район, в близост до Белия дом, където имаше няколкостотин противници на държавния глава. Полицейски кордон бе сформиран, за да раздели двете групи. Въпреки това двете групи влязоха в сблъсък.

"Тагесшпигел": Тръмп и сценарият "Лукашенко"

"Тагесшпигел": Тръмп и сценарият "Лукашенко"

Паралелите са поразителни

Поддръжници на Тръмп използваха социалните мрежи за организирането на Million MAGA March, което увеличи притесненията, че може да предизвика конфликт с противници на президента.

Снимка 505445

Източник: ЕПА