Драматичните арести на две водещи кралски особи в Саудитска Арабия е вследствие на обсъждания между двамата мъже относно използване на процедурен орган, за да се блокира възкачване на трона на престолонаследника Мохамед бин Салман, ако кралят умре или не може да изпълнява задълженията си.

Трима източници потвърдиха пред вестник "Гардиън", че арестите на по-малкия брат на краля принц Ахмед бин Абдулазис и бившия престолонаследник Мохамед бин Найеф в петък са наредени, след като на кралския двор са предадени подробности от предполагаемите разговори.

В петък бяха арестувани трима високопоставени членове на кралското семейство в Саудитска Арабия. Третият задържан е кралски братовчед - принц Наваф бин Найеф.

Задържането на принц Ахмед бин Абдулазис и бившия престолонаследник Мохамед бин Найеф е по нареждане на Мохамед бин Салман, който ги обвинява в опит да го отстранят чрез създадения през 2007 г. съвет, което е със задача да осигури плавен преход на властта, ако кралят или престолонаследникът почине.

Съветът беше инструментът, който помогна на Мохамед бин Салман да бъде провъзгласен за престолонаследник през 2017 г., когато той спечели 31 от 34-те гласа. С тази подкрепа той отстрани Мохамед бин Найеф и се установи като де факто лидера на страната.

Вярва се, че принц Ахмед е един от тримата дисиденти и остава критик на младия престолонаследник. Принц Ахмед бин Абдулазис и бившият престолонаследник Мохамед бин Найеф са изправени пред обвинения в държавна измяна, въпреки че вчера в Рияд имаше сигнали, че може и да се разминат с по-леки обвинения. 

Двама източници уточниха пред вестника, че високопоставените членове на кралското семейство са обвинявани в опит да направят принц Ахмед председател на съвета. Позицията в момента е свободна. Потенциално заемане на важния пост би довело до номинация на нови саудитски лидери.

Смята се, че обсъжданията на принц Ахмед бин Абдулазис и бившия престолонаследник Мохамед бин Найеф не са били във фаза на планиране на преврат срещу престолонаследника. Тези предположения обаче, както и объркването след арестите, шокираха Рияд и доведоха до спекулации, че здравето на краля внезапно се е влошило и синът му прочиства пътя към престола.

Но крал Салман беше заснет да приема саудитски дипломати в неделя. Негови поддръжници коментираха, че не възнамерява да напуска позицията си преди срещата на върха на Г-20 в Рияд през ноември 2020 г.

През 2017 г. десетки фигури от саудитското кралско семейство и бизнесмени бяха арестувани в хотел Ritz-Carlton в Рияд след нареждане на престолонаследника.