Арменският външен министър Зохраб Мнацаканян заяви, че Иран има отговорна и конструктивна позиция по въпросите на регионалната и глобалната сигурност.

В интервю за РИА "Новости" по инициативата на Иран за мирно уреждане на конфликта в четвъртък той добави, че Иран е много важна страна в региона и за разлика от Турция, той заема конструктивна и отговорна позиция по отношение на регионалните и глобалните въпроси на сигурността.

Турция не е безпристрастен играч, тъй като вижда конфликта като възможност да проникне в друга своя съседка в Южен Кавказ, каза той.

Азербайджан с най-масираната ракетна атака по Нагорни Карабах

Азербайджан с най-масираната ракетна атака по Нагорни Карабах

При атаката са пострадали цивилни

Само безпристрастните държави могат да участват в механизма за изпращане на миротворци в Нагорни Карабах, подчерта Мнацаканян.

Азербайджан и Армения започнаха война през миналия месец в оспорваната от десетилетия територия Нагорни Карабах. До този момент са загинали повече от 130 цивилни.

Баку обяви, че 26 цивилни, включително деца и жени, са убити по-рано тази седмица при арменски ракетни атаки по градовете Ганджа и Барда. Ереван отрича.

В неделя двете страни договориха спиране на огъня след среща на външните им министри с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон. Но изглежда примирието не е спазвано. Преди това бяха договорени две примирия с посредничеството на Русия, но веднага бяха нарушени.

Повече от 1250 души са загинали по време на конфликта, повечето жертви са арменски сепаратистки бойци. Според руския лидер Владимир Путин жертвите вероятно са около 5000 души.

Ердоган предложи на Путин заедно и окончателно да решат проблема с Нагорни Карабах
Обновена

Ердоган предложи на Путин заедно и окончателно да решат проблема с Нагорни Карабах

Ердоган: Нека приключим всичко това в Кавказ

Външните министри на двете враждуващи страни трябваше да се срещнат с Минската група в Женева. От азерското външно министерство обявиха, че министърът отлага срещата за петък и че няма да се среща директно с арменския си колега.