Представители на местната власт в Нагорни Карабах съобщиха, че трима войници са ранени при сблъсък с азерските сили, което подкопава наскоро сключеното с Русия мирно споразумение, информира АФП.

Още 780 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Още 780 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Русия ръководи ескорта и предоставя хуманитарна помощ

Министерството на отбраната в провинцията с етнически албанци обяви в съобщение, че азерски войници са предприели атака в петък вечерта. Ведомството уточнява, че трима арменски войници са пострадали по време на възникналите сблъсъци. Допълва се, че войниците са в стабилно състояние и тече разследване.

Продължилият шест седмици конфликт между подкрепяните от Армения сепаратисти и Азербайджан за Нагорни Карабах бе прекратен миналия месец, след като двете страни се съгласиха да сключат споразумение, според което Ереван трябваше да предаде територии на Баку.

1250 бежанци са се завърнали за ден в Нагорни Карабах

1250 бежанци са се завърнали за ден в Нагорни Карабах

Руският контингент е придружавал автобусите

Повече от 5000 души са загинали по време на конфликта.

Близо 2000 руски миротворци са разположени в региона. Турция, съюзник на Баку, обяви, че ще следи дали се спазва примирието от наблюдателен център в Азербайджан.

Френското правителство отхвърли призива на парламента да признае Нагорни Карабах

Френското правителство отхвърли призива на парламента да признае Нагорни Карабах

Би било равносилно на самоизключване от Минската група...

С посредничеството на Русия Армения сключи споразумение с Азербайджан на 9 ноември след 6 седмици на ожесточени боеве за Нагорни Карабах.

Армения се съгласи да предаде три окръга около Карабах - Агдам, Лачин и Келбаджар - като част от споразумението, което спря офанзива на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век.

Турция и Русия договориха обща мироопазваща мисия в Карабах.

Армения губи контрола върху седем окръга, които бяха превзети по време на войната преди около 30 г. Много граждани на Азербайджан, които тогава са били принудени да бягат, планират да се върнат.

След война през 90-те г. на миналия век, при която загинаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и съседните райони превзеха територията и обявиха независимост, която не е призната от международната общност, дори и от Армения.

Като част от мирното споразумение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах, спечелени от азерите по време на войната, включително и историческият град Шуша.