Товарен кораб, отвлечен от бежанци и мигранти до крайбрежието на Либия, е ескортиран до Малта от въоръжените сили на островната държава, съобщават медии.

Припомняме, по-рано се появи информация, че група мигранти, която беше спасена на борда на танкер край Либия, превзе кораба и принуди екипажа да се насочи към малтийския бряг.

Впоследствие армията на Малта пое контрол над танкера Elhibru 1, който акостира в град Сенглеа. Полицията задържа петима души, които са заподозрени за отвличането на кораба.

Корабът спаси 108 души в Средиземно море в сряда и внезапно промени курса си към Европа, след като мигрантите осъзнали, че ще бъдат върнати в Либия.

Хора, които се опитват да достигнат до Европа от Африка, са заплашени от трафик на хора, отвличане, изтезание и изнасилване в Либия, предупреждават неправителствени организации и ООН.

Малтийските въоръжени сили обявиха, че са се свързали с Elhibru 1 на около 30 морски мили от крайбрежието на Малта.

В съобщението се допълва, че капитанът многократно е заявил, че не управлява кораба и че екипажът му е бил принуден и заплашен от мигранти да се насочат към Малта.

Патрулен кораб е попречил на танкера да навлезе в малтийските териториални води, а след това на борда на кораба е бил разположен екип за специални операции, който е поел контрол над танкера, пояснява се още в съобщението. Контролът над кораба е върнат на капитана. Танкерът е ескортиран до Сенглеа.

На танкера е имало 12 деца, 19 жени и 77 мъже.