Основателят "Уикилийкс" Джулиан Асандж е с повдигнати обвинения в САЩ, а документите са случайно разкрити от прокурори, съобщава "Телеграф". 

Американски прокурори са получили обвинителен акт срещу Асандж, чийто уебсайт публикува хиляди класифицирани американски правителствени документи, показва документ от федералния съд на САЩ.

Документът, който прокурорите твърдят, че е подаден погрешка, изисква от съдия да подпечата документи в наказателно дело, което не е свързано с Асандж, и показва, че първоначално е подаден в окръжния съд в Александрия, Вирджиния през август.

В Туитър, "Уикилийкс" коментира, че това е "очевидна "копи-пейст" грешка".

Американските официални представители отказват коментар относно информацията в документа за обвинителен акт, не е ясно и в какво обвиняват Асандж.

"Съдебното дело е сгрешено, това не е правилното име в този обвинителен акт", коментира Джошуа Стюв, говорител на прокуратурата, която е подала документа.

Прокуратурата се стреми да запази в тайна обвиненията поне до арестуването на Асандж, показва документът, определяйки този ход като съществен, за да се гарантира, че той няма да избегне арест, екстрадиция или да избяга във връзка с делото.

 Съдът в Еквадор отхвърли иск на Асандж, той се бои да не го предадат на САЩ

Съдът в Еквадор отхвърли иск на Асандж, той се бои да не го предадат на САЩ

Дотук пребиваването на Асандж в посолството е струвало 6 млн. долара…