Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж разказа, че притежава „зловещи" документи, които ще бъдат публикувани в случай, че се случи нещо с него.

Относно съдържанието на скандалните записи той не каза нищо, но подчерта, че основание за притеснение трябва да има не само американското правителство, но и медийният магнат Рупърт Мърдок.

По думите на Асадж той разполага с 504 документа, засягащи Мърдок и неговата корпорация News Corp.

Какво отношение има Мърдок към безопасността на Асандж, основателят на скандалния сайт не спомена, но подчерта, че ако той или Уикилийкс бъдат застрашени по някакъв начин, то тази „застраховка" ще бъде публикувана незабавно.

Изказванията на Асандж прозвучаха на фона на изказванията на неговия адвокат, че клиентът му може да получи смъртна присъда, ако бъде екстрадирам в САЩ.

В момента срещу Джулиан Асандж се води разследване по обвинение в престъпление т сексуален характер, извършено в Швеция. Той беше задържан в Лондон, а след това пуснат под гаранция.

Молбата на шведските власти за екстрадиция на Джулиан Асандж ще бъде разгледана от британския съд на 6 и 7 февруари. Датата за начало на процеса по искането на шведската страна беше оповестена след 10-минутно изслушване в зала в южен Лондон.