Премиерът на Австралия Майкъл Търнбул заяви че 9 бойни кораба ще бъдат снабдени с далекобойни системи за противоракетна отбрана в отговор на заплахи от престъпни режими, информира Ройтерс.

Търнбул отбеляза, че Австралия е предложила фрегатите да използват бойни системи "Иджис", произведени от американската компания "Локхийд Мартин", с австралийска морска технология Saab.

"Последните събития в региона доказват, че бъдещите австралийски фрегати трябва да бъдат оборудвани, за да защитават Австралия от ракетни атаки със среден и далечен обсег на действие", каза премиерът в реч в Сидни.

Работата по строителството на фрегатите ще започне през 2020 г. Три компании - BAE Systems, Navantia и Fincantieri, се борят за контракта от 27,39 милиарда долара.

Австралия се очаква да обяви победителя в обществената поръчка в началото на 2018 г.

Решението на държавата да използва системи "Иджис" я доближава до американските, японските и корейски кораби, позволяващо международно сътрудничество, каза пред журналисти вицеадмирал Тим Барет, шеф на ВМС на Австралия.

През миналата година Австралия избра френския контрактор DCNS за изграждането на 12 подводници, отхвърляйки предложенията на Япония и Германия.

Франция и Австралия с договор за 12 подводници

Франция и Австралия с договор за 12 подводници

12 подводници за 41 милиарда американски долара