Австралийският здравен регулатор одобри ваксината на AstraZeneca в борбата с коронавируса. Австралия ще започне национална имунизационна кампания през следващата седмица, информира "Ройтерс".

Федералното правителство обяви, че е поръчало достатъчно ваксини за имунизиране на населението от 25 милиона души. Повечето ваксини ще бъдат произведени в Австралия.

5-дневна COVID блокада в щата Виктория по време на големия тенис турнир в Австралия

5-дневна COVID блокада в щата Виктория по време на големия тенис турнир в Австралия

Маските са задължителни навсякъде

Също така правителството е поръчало достатъчно дози от ваксината на Pfizer/BioNTech за имунизиране на 1/5 от населението. Ваксините са произвеждани в чужбина.

"Сега Австралия има две безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19", обяви премиерът Скот Морисън на пресконференция.

По-рано главният санитарен инспектор на Австралия Пол Кели призна, че ваксината на AstraZeneca е с относително ниска ефективност от около 62% и това може да не е достатъчно за придобиване на стаден имунитет.

Имунизацията срещу COVID-19 в Австралия ще струва 4,8 млрд. долара

Имунизацията срещу COVID-19 в Австралия ще струва 4,8 млрд. долара

Вече две седмици страната не е регистрирала нови случаи на вируса

Първите доставки на ваксината на Pfizer/BioNTech, която е с ефективност 95%, пристигнаха в Австралия в понеделник и властите планират да започнат да ваксинират от 22 февруари.

Първите доставки на AstraZeneca, които ще бъдат произведени в чужбина, се очаква да пристигнат през март. Повечето ваксини ще бъдат произведени в страната.

Австралия има под 29 000 случая на коронавирус и 909 починали.

Междувременно социологическо проучване, цитирано от "Гардиън", показва, че 64% от австралийците ще се ваксинират срещу коронавируса, а 27% не са сигурни.

9% от австралийците на възраст над 16 г. казват, че "определено няма" да се ваксинират. Изследването е направено за Министерството на здравеопазването и в него са участвали 4001 души.

Вчера Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет за спешна употреба, което означава, че може да бъде използвана глобално и да бъде включена в програмата на ООН COVAX за снабдяване на бедните държави с ваксини срещу коронавируса.