Парламентът на Австралия изпълни предизборно обещание на преизбраното правителство на страната. Законодателният орган прокара проектозакон за 158 милиарда австралийски долара (110 милиарда щатски долара) данъчни съкращения за период от 10 г. с цел стимулиране на икономиката, информира АП.

Премиерът на държавата Скот Морисън заяви, че победата на консервативната коалиция на изборите през май им даде мандат да прокарат данъчните отстъпки, които са отхвърляни от опозиционната Лейбъристка партия като твърде щедри за богатите.

Изненадващо парламентарно мнозинство за управляващите в Австралия

Изненадващо парламентарно мнозинство за управляващите в Австралия

Консервативната Либерално-национална коалиция на Морисън обори социологическите проучвания

Правителството се надява данъчните отстъпки за повече от 10 милиона от 25 милиона австралийци да стимулират забавилата се икономика, която е изправена пред риск от изпадане в рецесия за първи път от 28 г.

Централната банка намали основния лихвен процент до рекордно ниско ниво от 1% тази седмица, за да помогне за увеличаване на заетостта и заплатите.

Данъчните отстъпки се превърнаха в приоритет за управляващите от първото заседание на парламента във вторник, когато Камарата на представителите прокара промените.

Законодателната инициатива ще намали данъците на 10 милиона австралийци, които печелят годишно до 126 000 австралийски долара с 1080 австрлийски долара (740 щатски долара).