Коалицията на консерваторите в Австралия си осигури парламентарно мнозинство след победа на изборите в събота. Победата позволява на премиера Скот Морисън да прокара предвидените законодателни промени без подкрепата на независимите, информира "Ройтерс".

Лейбъристите фаворити преди утрешните избори в Австралия

Лейбъристите фаворити преди утрешните избори в Австралия

Лейбъристите ще получат около 51%

Консервативната Либерално-национална коалиция на Морисън обори социологическите проучвания. Министър-председателят определи победата като политическо чудо. Австралийската лейбъристка парти се очакваше да победи управляващата коалиция на федералните избори.

Австралийската избирателна комисия съобщи, че коалицията на Морисън печели 76 места в 151-местния парламент. Комисията пояснява, че коалицията получава едно от трите места, които все още не са окончателно обявени.

Според местни анализатори коалицията ще спечели най-малко още едно място, което ще й позволи да избере председател на парламента и да има мнозинство в парламента.

Една от първите задачи на Морисън е да направи рокади в кабинета след пенсионирането на няколко политици. Рокадите ще бъдат следени отблизо като признаци за промяна на политиката.

Коалицията си постави за цел да намали въглеродните емисии с 26-28% от нивата от 2005 г. до 2030 г., но ООН предупреди, че Австралия най-вероятно няма да успее да изпълни целта си.

Победената Австралийска лейбъристка партия има по-амбициозни цели - намаляване на емисиите с 45% до 2030 г. и 50% на възобновяемата енергия до 2030 г.