Австралия разследва случай на тромбоза след поставяне на ваксина срещу коронавируса на AstraZeneca, съобщи здравен представител, цитиран от "Ройтерс".

Случаят предизвика безпокойство в Австралия, тъй като повечето хора се очаква да получат от ваксината на британско-шведската компания.

 Германия съобщава за още случаи на съсиреци след ваксинация с AstraZeneca

Германия съобщава за още случаи на съсиреци след ваксинация с AstraZeneca

Седем души са починали, с първи дози са ваксинирани 2,27 млн. германци

44-годишен мъж е приет в болница в Мелбърн с тромбоза дни след поставяне на ваксината. Той има сериозни тромбози и нисък брой тромбоцити или кръвни клетки, които имат важна роля за съсирването на кръвта.

"Към този момент разследващите не са потвърдили причинно-следствена връзка с ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, но проверката продължава", съобщи Майкъл Кид от общественото здравеопазване.

Той добави, че в събота се очаква да се научи повече.

В четвъртък Великобритания съобщи за общо 30 случая на тромбози след поставяне на ваксината. Няколко държави, включително Канада, Франция, Германия и Испания, ограничиха прилагането й и при млади хора.

Дания съобщи за два нови случаи с кръвни съсиреци след ваксинация с "Астра Зенека"

Дания съобщи за два нови случаи с кръвни съсиреци след ваксинация с "Астра Зенека"

Компанията е отказала да коментира случаите

По-рано от австралийската Агенция за терапевтични материали (TGA) съобщиха, че ваксината не е свързана с общо увеличение на риска от образуване на кръвни съсиреци.

През февруари Австралия започна масова ваксинация на 25 милиона души, повечето се очаква да бъдат ваксинирани с продукта на University of Oxford/AstraZeneca.