Парламентът в Австралия прие рекорден антикризисен план за спасяване на работни места, изгубени заради пандемията от коронавирус в размер на 80 милиарда долара.

"Това е безпрецедентен по своя мащаб и обхват и около шест милиона работници трябва да могат да възползват тази програма, за да останат на работа", заяви министърът на финансите  Джош Фриденберг в телевизионно интервю.

Подкрепата ще позволи на правителството да плаща субсидии за заплати в размер на 1500 долара на всеки две седмици на служител, за да помогне на борбата с бизнеса да поддържа хората в работа. Това е най-новата стъпка в плана на премиера Скот Морисън.

Правителството на Австралия осигури на родителите безплатна детска градина

Правителството на Австралия осигури на родителите безплатна детска градина

Новата мярка струва на правителството 1,6 милиарда австралийски долара

Планът за спасяване на работни места беше приет в сряда на специално заседание на парламента с намален брой депутати.

Припомняме, че по-рано Морисън заяви, че родителите в страната ще получат безплатна детска грижа. Новата мярка струва на правителството 960 милиона щатски долара. Правителството ще плати на детските градини и центрове, за да се гарантира, че ще останат отворени. Родителите няма да плащат нищо.

Икономисти прогнозират, че равнището на безработица в Австралия може да скочи до 12%, от 5,1% през февруари, тъй като стотици хиляди работници губят работата си. Националната централна банка намали лихвите си до 0,25% и премина към операции за изкупуване на облигации.

Към сряда в Австралия имаше 6 071 потвърдени случая, което е 1,8% повече от предния ден. Петдесет души са починали.

Властите предупреждават, че предстоящите празници не трябва да бъдат повод за отпускане на мерките за неразпространение на коронавируса.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".