Австралийският щат Виктория и епицентър на огнището на COVID-19 в страната облекчава ограниченията за социално отдалечаване, тъй като инфекциите намаляват до по-малко от 20 случая на ден, заяви премиерът, цитиран от "Ройтерс".

Виктория, която съобщи за 16 случая на COVID-19 през последните 24 часа, постави близо 5 милиона жители на столицата си Мелбърн под една от най-строгите блокировки в света от началото на август.

Тъй като случаите са доста под рекордния еднодневен връх от над 700 случая, съобщени през август, държавният премиер Даниел Андрюс заяви, че някои блокади, включително нощен вечерен час, ще бъдат премахнати почти веднага.

Останалите блокади могат да бъдат отпуснати по-рано, като ограниченията се облекчават, тъй като броят на случаите вече намалява.

Преди това щатът Виктория заяви, че повечето ограничения ще останат в сила до края на ноември.

"Изпреварихме графика, постигнахме по-голям напредък, отколкото се надявахме да постигнем в този момент", каза Андрюс. Това не означавало обаче, че всичко е приключило.

Ускореният график за премахване на ограниченията във Виктория е тласък за затруднената икономика на Австралия. Избухването във Виктория вдлъбна всяка надежда за бързо икономическо възстановяване, тъй като Австралия навлиза в първата си рецесия от три десетилетия, а ефективната безработица достига 10%.

В незабавен тласък на икономиката, щатът Виктория заяви, че 127 000 работници ще имат право да се върнат на работа в понеделник, което е ръст от 30 000 спрямо предишния си план, обявен по-рано този месец.

Повече от 1 милион души във Виктория получават субсидии за заплати от федералното правителство, след като през август беше наредено да се затворят големи части от щата, за да се забави разпространението на вируса.

Ограниченията обаче са попречили на националната втора вълна на вируса. 

Най-населеният щат в Австралия, Нов Южен Уелс съобщи за първия си ден без случай на COVID-19 от повече от три месеца.

Австралия е съобщила за малко над 27 000 случая и 872 смъртни случая, много под цифрите, наблюдавани в много други развити страни.