Австрийското правителство реши да коригира твърдението на американския президент Доналд Тръмп, че хората в Австрия живеят в "горски градове", съобщава АП.

Тръмп наскоро цитира Австрия и други европейски държави като модели за добро управление на горите, от които щати като Калифорния, която напоследък страда от опустошителни горски пожари, трябва да се поучат.

Обаждайки се във Fox News във вторник, Тръмп каза: "Вижте страните, Австрия, толкова много страни. Те живеят в гората, считани са за горски градове. Толкова много от тях. И нямат пожари като този. И те имат по-взривоопасни дървета."

В статия от четвъртък за базирания в Лондон "Индипендънт", австрийският министър на земеделието обясни, че "в социалните медии имаше както сериозни, така и хумористични разговори за споменатите "взривяващи се дървета" на Тръмп, както и за факта, че той твърди, че живеем в "горски градове", които никога не се запалват", пише Елизабет Кьостингер.

"Като австрийци, за щастие, благословени със здравословно чувство за хумор, ние обикновено приемаме такива клишета за нашата страна."

Тръмп омаловажи климатичните изменения и науката

Тръмп омаловажи климатичните изменения и науката

Във връзка с историческите пожари в САЩ

"Въпреки това, сериозността на текущите събития думите на Тръмп са още по-тревожни - в края на краищата точно в този момент хиляди хора се борят с ужасни горски пожари в ситуации на живот или смърт", каза тя.

"В действителност Австрия е държава, разположена в сърцето на Европа, където хората не живеят в гората, а по-скоро с гората и в тясна, устойчива връзка с природната среда", пише Кьостингер.

Устойчивото управление на горите, които покриват почти половината територия на страната, е важно, добави тя, но не защото те са по-запалими.

"И да уточним: Не, в Австрия нямаме взривяващи се дървета", каза Кьостингер, въпреки че потвърди твърдението на Тръмп, че "намерихме начин да предоставим на нашите дървета нужното пространство".

"Това не ни прави "горски хора", но показва колко важно е разбирането за нашата околна среда и природните ни ресурси", каза тя, добавяйки, че "вземането на климатичните промени на сериозно и смекчаването на неговите последици е огромна част от това".

Тръмп предупреди, че дърветата могат да избухнат

Тръмп предупреди, че дърветата могат да избухнат

Те наистина стават като кибритена клечка...Те просто избухват