Крайнодясната Австрийска партия на свободата ще подкрепи вот на недоверие срещу консервативния канцлер Себастиан Курц, съобщава онлайн сайтът за новини Oe24, цитиран от "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че опозиционни партии подготвят гласуване срещу кабинета на Курц.

Австрийски министри хвърлиха оставки

Австрийски министри хвърлиха оставки

След като канцлерът Курц поиска оттеглянето на вътрешния министър

Oe24 цитира Херберт Кикъл, който е заявил, че крайнодясната партия няма да поиска вот на недоверие, но ако има подобно гласуване, те ще оттеглят подкрепата си за канцлера.

Малката лява опозиционна партия "Сега" (Jetzt) съобщи, че ще поиска вот на недоверие срещу правителството на Курц на следващото парламентарно заседание. Партията обвини канцлера за възникналата криза.

Основателят на партията Петер Пилц заяви, че ще търси подкрепата на Австрийската партия на свободата, за да получат необходимото мнозинство.

В понеделник Курц предложи Кикъл да се оттегли от поста.

Коалицията между Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата се разпадна след публикуване на видео от юли 2017 г., където на среща в Ибиса, Испания, жена е предложила на австрийския лидер на крайнодясната партия Хайнц-Кристиан Щрахе да даде пари на партията, а в замяна той щял да предложи доходоносни обществени поръчки. По-късно политикът заяви, че жената е рускоговорящ латвийски гражданин и добави, че целият разговор е бил капан.

Норберт Хофер временно пое управлението на партията.

Австрийският канцлер Себастиан Курц отказва да работи с вицеканцлера Щрахе

Австрийският канцлер Себастиан Курц отказва да работи с вицеканцлера Щрахе

Причината са разкрития за деяния на Щрахе

Австрийският президент Александър Ван дер Белен свика предсрочни избори за септември.