Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че отношенията с ЕС ще бъдат "отровени за много години напред", ако Брюксел не отстъпи на преговорите за Брекзит, пише "Гардиън".

Днес главният прокурор Джефри Кокс и британският министър за Брекзит Стивън Баркли се очаква да се върнат в Брюксел за продължаване на преговорите по спорния въпрос за предпазния механизъм за Ирландия. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние отхвърли последните британски предложения. В момента двете преговарящи страни са в безизходно положение.

Бойко Борисов отново говори с Тереза Мей за Брекзит

Бойко Борисов отново говори с Тереза Мей за Брекзит

България подкрепя плавния развод на Великобритания с ЕС

Министърът на външните работи коментира пред радио Би Би Си, че бъдещите поколения лошо ще съдят Брюксел, ако не смекчи позицията си.

"Това е момент на промяна в нашите отношения между Великобритания и ЕС и историята ще съди двете страни много лошо, ако объркаме това. Искаме да останем най-добрите приятели на ЕС. Това означава да се приеме това споразумение по такъв начин, че да не инжектира отрова в нашите отношения за много години напред", коментира Хънт.

ЕС поиска от Лондон да си преработи предложенията за Брекзит и да се върне в петък

ЕС поиска от Лондон да си преработи предложенията за Брекзит и да се върне в петък

Двете предложения обаче са отхвърлени от главния преговарящ на ЕС

Според него ЕС трябва да покаже гъвкавост в тези отношения и да разбере, че Лондон сега има много ясно искане. Министърът предупреди, че ако не завърши благоприятно, бъдещите поколения ще кажат, че ЕС е сгрешил.

По-късно днес премиерът Тереза Мей ще призове ЕС да направи отстъпки.