Бахрейн и Судан скъсаха дипломатическите отношения с Иран, а Обединените арабски емирства ограничиха нивото и иранското дипломатическо представителство в страната, съобщават световни агенции.

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Отношенията между двете страни

Припомняме, вчера Рияд обяви, че прекратява дипломатическите отношения с Техеран. Кралството отговори на протестите в Техеран, довели до щурмуване на посолството на Саудитска Арабия в иранската столица. Демонстрациите бяха във връзка с екзекутирането на шиитския духовен водач шейх Нимр ал Нимр от саудитските власти през уикенда.

Външното министерство на Бахрейн се позовава на опасната намеса на Ислямска република Иран във вътрешните дела на Бахрейн, арабските държави, включително в делата на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

От ведомството допълват, че Иран се меси във вътрешните работи на държавите в региона без да се съобразява с ценностите, законите или морала, както и с добросъседските принципи или ангажименти на Организацията за ислямско сътрудничество и други регионални обединения.

Според монархията Техеран продължава да сее унищожение и да провокира безредици, поддържайки терористи, екстремисти и контрабандата на оръжия и експлозиви, използвани от терористични клетки, отнемащи живота на невинни хора в Близкия изток.

Като друга причина за прекратяването на отношенията с Иран кралството посочва нападението срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран и консулството в град Машхад. Манама подчертава, че атаките срещу дипломатическите мисии са крещящо нарушение на международните конвенции и договори.

Саудитска Арабия преустановява въздушния трафик с Иран

Саудитска Арабия преустановява въздушния трафик с Иран

Иранските поклонници обаче ще бъдат добре дошли

Бахрейн дава 48-часов ултиматум на дипломатическата мисия на Иран да напусне страната.

Кралството реши да затвори дипломатическата си мисия в Ислямска република Иран и да изтегли мисията си, допълва се в съобщението.

По неофициални данни около 65-75% от мюсюлманите в Бахрейн са шиити.

Минути по-късно Судан прекрати отношения с Иран и изрази подкрепата си за Саудитска Арабия, съобщава „Франс прес”.

Африканската страна нареди на Ислямската република да затвори културните си центрове и да нареди на ръководителите да напуснат страната до 72 часа, обявиха представители.

„Суданските власти привикаха иранския шарже д'афер в Хартум и го информираха за решението да затвори трите културни центъра и даде на дипломатите, които ги управляват 72 часа да напуснат страната”, поясни неофициален източник.

Саудитски медии отбелязват, че Судан също ще експулсира иранския посланик.

В същото време Обединените арабски емирства (ОАЕ) съобщиха, че ще ограничат броя на иранските дипломати в страната.

Държавната медия WAM уточнява, цитирана от Ройтерс, че ОАЕ ще понижи нивото на дипломатически отношения с Иран.

„ОАЕ решиха да намалят нивото на дипломатическо си представителство в Ислямска република Иран до шарже д'афер и да ограничат броя на иранските дипломати в емирството”, пояснява местната медия.