Четирима българи са задържани във френския град Ла Рошел за източване на банкомати, съобщава електронното издание на „Sudouest".

Сънароднците ни са част от организирана престъпна група, посочва изданието. Българите, които са на възраст около 20 г., са монтирали система за източване на пари на един от трите банкомата, поддържани в града от банка „Crédit agricole".

Българите са били наблюдавани от полицията още от вторник преди да се пристъпи към ареста им, като не е изключено още днес да бъдат изправени пред съда.

Изданието посочва, че като цяло при подобни престъпления се използват и много по-тежки методи, като дори взривяване на банкоматите. Нашенците обаче се изхитрили и поставили т. нар. скимиращо устройство, чрез което записвали данните от картите на потребителите. Точната сума на откраднатите по този начин пари все още се уточнява. 

Органите на реда извършват обиски в хотела, където са били отседнали младежите от България.

Изданието отбелязва още, че подобни престъпления се случват все по-често във Франция и изтъква, че „специалистите" в жанра са именно българите, които са част от организирани банди, контролирани от мафията в родината им.

„Sudouest" припомня, че преди шест месеца полицията в същия град задържа други двама българи, които също са източвали пари от банкомат. Разследването около извършваните от тях манипулации на устройствата е все още в ход.