България скоро може да се превърне в основна транзитна страна за бежанците от Близкия изток, които се стремят да достигнат Западна Европа. Това пише германският вестник „Билд”, цитиран от ТАСС.

Изданието се позовава на поверителен доклад за борба с нелегалната миграция на Федералната служба по наказателни дела, Федералната разузнавателна служба и федералната полиция на Германия.

В него се отбелязва, че на фона на увеличаващия се приток на мигранти в София правителството възнамерява да продължи да изгражда ограда по границата с Гърция и Турция.  Във връзка с продължаващите действия в Егейско море групите, които прокарват мигранти, са се фокусирали към маршрута Турция-България-Западна Европа, подчертава се в доклада.

България пък демонстрира „политическа решимост да противодейства при възможна промяна на маршрута и нелегално прокарване на бежанци”, но данни за мигрантите показват значителен „дефицит на контрол, когато влязат в страната” и „ръст на действията на контрабандисти”, отбелязват германските правоохранителни органи.

В Германия предупреждават, че българската гранична полиция в скоро време може да изпитва трудности по отношение липса на достатъчно финансиране, кадри и материално обезпечаване.