Президентът Джо Байдън избра Марк Бжежински, външнополитически служител, обвързан с демократите, с корени от Полша, за негов посланик в европейската държава, считана за ключова западна крепост срещу Русия.

Байдън е нетърпелив да укрепи партньорствата в Европа, за да се противопостави на твърдата позиция на Русия и Китай, предвид хладните отношения между Вашингтон и тези страни. Полша и САЩ са членове на НАТО.

Байдън: Въвличането на САЩ в реална война с велика сила ще е заради кибератаки

Байдън: Въвличането на САЩ в реална война с велика сила ще е заради кибератаки

Заради нарастващите заплахи на Русия и Китай е "повече от вероятно да свършим с война"

Бжежински, който говори полски, е бил посланик на бившия президент Барак Обама в Швеция, когато Байдън бе вицепрезидент. Той беше и в Съвета за национална сигурност при президента Бил Клинтън.

В Съвета за национална сигурност при Клинтън, Марк Бжежински първо като директор за Русия и Евразия, а по-късно като директор за Балканите. Бжежински прекарва известно време в Полша като учен от Фулбрайт и е автор на "Борбата за конституционализъм в Полша".

Баща му, роденият в Полша Збигнев Бжежински, бе влиятелният съветник по националната сигурност от епохата на Студената война от епохата на Джими Картър, който се застъпва за твърда позиция срещу тогавашния Съветски съюз, включително Русия и застъпник на присъединяването в ЕС и НАТО на бившите социалистически страни. Полша бе в съветската сфера на влияние 40 години до падането на комунистическото управление.

Джо Байдън праща експерт по Балканите в Брюксел

Джо Байдън праща експерт по Балканите в Брюксел

Ключови назначения от Белия дом

Сестра му, Мика Бжежински, е водещ на информационната програма на Morning Joe на MSNBC, която враждува с републиканския предшественик на Байдън Доналд Тръмп. Демократите често обвиняват Тръмп, че е твърде мек с Русия и твърде бърз, когато иска ​​да обиди съюзниците, обвиненията, които той отхвърля.

В допълнение към другите си дипломатически роли, Бжежински е първият изпълнителен директор на Арктическия ръководен комитет на Белия дом при Обама. Регионът е с нарастващ военен интерес както за Русия, така и за САЩ, тъй като затоплящият се климат отваря повече възможности за корабоплаване, риболов, сондажи и добив.

Въпреки тясното сътрудничество в областта на сигурността, силно римокатолическата страна и нейните западни съюзници понякога се сблъскват по въпроси, включително независимостта на съдебната власт и правата на ЛГБТ.

НАТО търси нов шеф - претенденти са жени президенти от Литва, Хърватия и Естония

НАТО търси нов шеф - претенденти са жени президенти от Литва, Хърватия и Естония

Генерален секретар от Прибалтика може да е твърде враждебен към Москва, когато Байдън иска стабилизиране с Русия