Международните военни учения Arctic Challenge противоречат на мирното развитие на Арктическия регион. Това се посочва в съобщение, публикувано в Twitter от руското посолство във Вашингтон, съобщава ТАСС.

Руските дипломати нарекоха маневри с участието на ВВС на САЩ провокативни. Руската дипломатическа мисия посочва, че ученията "не помагат за укрепване на доверието в Европа", "те са в противоречие с изявленията на Вашингтон, че няма алтернатива на задачата да осигури устойчиво и мирно развитие на Арктическия регион".

САЩ и Дания са загрижени за нарастващо руско военно присъствие в Арктика

САЩ и Дания са загрижени за нарастващо руско военно присъствие в Арктика

И ще защитят ключовата инфраструктура в региона

За първи път изтребителите F-35 ще участват в маневрите от Норвегия. Финландия е представена от 12 изтребителя F/A-18 Hornet и редица други самолети. Освен това в ученията участват ВВС на Холандия, Великобритания, Германия, Дания, САЩ и самолетите за ранно предупреждение и тактическо управление на въздухоплавателните средства на НАТО E-3A AWACS.

Задачата на учението е да практикува съвместни действия във въздушното пространство. Ученията Arctic Challenge се провеждат на всеки две години и са сред най-големите в Европа, за първи път се провеждат през 2013 година.

Маневрите се провеждат под егидата на организацията NORDEFCO (Nordic Defense Cooperation). Създаден е през ноември 2009 г. от Дания, Исландия, Норвегия (членове на НАТО), Финландия и Швеция.

Сред задачите на NORDEFCO е съвместното развитие на отбранителните технологии, повишаване нивото на военно образование, както и провеждането на учения за различни видове войски.

Байдън за Арктика: Ние определяме нормите на поведение

Байдън за Арктика: Ние определяме нормите на поведение

САЩ ще защитават арктическите пътища и Южнокитайско море от Русия и Китай